Sarti időjárása

Időjárás Sartin

Zeusz kegyes a Sartin élőkhöz, hiszen az időjárás Halkidikin általában nagyon enyhe, kevés a csapadék és az országrész a napsütésről és a meleg nyarakról ismert. Chalkidikin több, mint 300 napig lehet élvezni a napot, ami egy évben kb. 3000 napsütéses órát jelent átlagosan évente. Ez a szám észak felé haladva valamelyest csökken. A legalacsonyabb hőmérséklet december-február között mozog, ekkor 3,5 C fok és 19 C fok van, a legmagasabb hőmérséklet a nyári hónapokban 23-34 C fok közé esik.

A nyaralók sokszor aggódnak az időjárás, a jó idő miatt, de aggodalomra nincs okunk, hiszen Sartin (és az ország további nyaralóhelyein is) már májusban megkezdődik az előszezon és még októberben is vannak turnusok. A legmelegebb júliusban és augusztusban van, szeptemberben pedig a természet fellélegezve, ünneplőbe bújva búcsúztatja a legnagyobb meleget; a virágok újra nyílnak mindenütt.

Sarti időjárás – A mediterrán nyár

Sajnos a nagy melegben a sok aljnövényzet és gaz pillanatok alatt meg tud gyulladni a nagy szárazságtól, vagy egy eldobott cigi csikktől, ezért vigyázzunk környezetünkre, ne szemeteljünk! A tűz ezeken a területeken nagyon gyorsan terjed, a legutóbbi nagy tűzvész 2006 augusztusában pusztított, épp a közelben; Kassandra félszigeten. A turistákat és a helyi lakosokat is menekítették a tűz elől, az oltásban való segítségnyújtásban külföldről érkező tűzoltók is részt vettek, köztük magyarok is. Látogatóink mesélték, hogy a félszigetről gomolygó füstöt Sartin is látni lehetett.

Sarti faluba érkezésünkkor szinte azonnal belevetnénk magunkat Sarti tengerének habjaiba, de vigyázat! A napsütés itt erősebb, mint odahaza, az UV sugárzás rendkívül káros a bőrünkre; de. 11 és du. 3 óráig tartózkodjunk árnyékos helyen, mert sokáig kellemes a simogató napsugár, de pillanatok alatt szúróssá, fájdalmassá válhat! Igyunk sok folyadékot és tartsuk be szigorúan a naptej, a fejfedő használatát, figyeljük az időjárást!

Azok a turisták, akik nem voltak még tengerparton, szinte kivétel nélkül leégnek az első hosszabb napozás alkalmával, de legjellemzőbb a hajókirándulások alkalmával szerzett leégés. A hajó fedélzetén a tűző napsütés ellenére kifejezetten hűvös, huzatos is tud lenni az idő, amitől későn vesszük észre leégéstől piros végtagjainkat és a vele járó fájdalmat. Ezért a hajózásokon nem ajánlott a vállunkat szabadon hagyni, illetve túl sokat a hajó fedélzetén tartózkodni. Óvatosnak kell lennünk, mert a nap sugarai a déli órákban akár hólyagosra is piríthatnak, legrosszabb esetben ez lázzal is járhat, nem beszélve a napszúrásról.

Ha mégis megtörténik a baj, keressük meg a központban az orvosi rendelőt. A napszúrás, a kiszáradás nem játék, próbáljuk meg megelőzni ezt a problémát, illetve ne tegyük tönkre emiatt a nyaralásunkat. Leégésre jót tesz a lehűtött zöld teába mártott borogatás, a hideg tejföl, vagy joghurt, a hideg vizes lepedő vagy a gyógyszertárakban kapható Panthenol spray.

Leégés esetén sem kell a hét hátralevő részét az apartman 4 fala között tölteni! Sartin szinte minden üzletben lehet kapni napernyőt, ami alá megpirulva is be tudunk feküdni. Ahogy a nap nyugszik, a napernyőt néha el kell kicsit fordítani, hogy teljes testünkre megfelelő árnyékot adjon. Barnulni ugyan nem fogunk, de lehet zenét hallgatni, keresztrejtvényt fejteni, olvasni, vagy fényképezni (pl. nekünk!) …

Hűvös éjszakák Sartin

Amikor a városokban a legnagyobb melegek vannak, éjszakára sem hűl le az idő, míg Sartin a nappali nagy melegek ellenére estére néhány fokkal hűvösebb időjárásra kell számítanunk, ilyenkor szükség lehet a 1-2 pulóverre! Több meleg ruhára nem igazán lesz szükségünk, csak a biztonság kedvéért vigyünk magunkkal egy melegítőt, hosszúnadrágot is.

Mivel Sartin éjszaka pezsdül fel az élet a falu központjában, az első nap Welcome Party, majd további izgalmas programok várják az érdeklődőket. Szebbnél szebb hangulatvilágítású koktélbárok, a grillezett ételek illata, a parti sétányon pálmafás vendéglátóhelyek csábítják a vendégeket 1-1 ott töltött órácskára, vacsorára.

Ezek az ellenállhatatlan éttermek egyedülálló hangulatukkal bizony sokáig marasztalják az embert, ám az éjszakák hűvösek, ezért meleg ruha nélkül épp akkor kell elhagynunk kedvenc helyünket, amikor a legjobban érezzük magunkat. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, legalább egy, vagy két pulcsi jó, ha van nálunk, ami az esetleges (de nem jellemző) esős, hűvösebb időben is jól jöhet.

Eső és szél Sartin

Természetesen Sartin sincs örökké tűző napsütés, előfordul, hogy az időjárás kicsit esős, de ezek inkább csak kellemes záporok, esetleg zivatarok, amelyek legtöbbször rövid ideig tartanak. Természetesen itt is előfordul a hosszabb esőzés, de az nagyon ritka!

Az esők csak jönnek-mennek, az eddigi tapasztalataink szerint mindössze 20-30 percig tart egy zápor, amit órákig tartó, gyülekező felhők előznek meg. A látvány sokkal ijesztőbb, mint ami valójában készül. Mi láttunk fekete felhőket Sartin, akkor a tenger is feketébe öltözött, de nem volt világvége és egy egyszerű eső érkezett, ha jól emlékszem, talán még nem is dörgött… Ha esik, próbáljuk akkor is elfoglalni magunkat valami jóval, pl. menjünk be a vízbe!

A levegő ilyenkor hűvösebb kicsit, ezért a vizet kellemesen langyosnak érezzük. Figyelem! Senkit sem szeretnénk arra bíztatni, hogy viharos, esetleg szélsőséges időjárásban bemenjen a vízbe!

2006-ban láttunk egy forgószelet, ami a Szűz Mária templom mögötti domb felől érkezett. Az első dolog, amit az előző napokhoz képest észrevettünk, hogy a víz tükörsima volt és kellemesen langyos. A szokásos kicsi halacskák eltűntek a lábunk körül, helyette 20-30 cm nagyságú halak merészkedtek a sekély vízbe. A templom fölött 3 csodálatos, teljesen egyforma felhőt fedeztünk fel, ami felénk közeledett, majd egybeolvadt.

Ma már tudjuk, az a felhő hozta a forgószelet is… A szél látványa a Sarti Beachről nézve elég ijesztő volt, sosem láttunk még ilyet, jött felénk, át a falun. Ereje már érezhető volt a Beach részen, hiszen minden strandoló felpattant és elindult a biztonságot jelentő apartmanjába.

Ahogy igyekeztünk a faluba, szembe fújta a homokot a szél, ez volt az egészben a legkellemetlenebb. A kint felejtett napernyők eközben szárnyra kaptak, de semmi más egyéb nem történt. A szél bár elvileg velünk szembe jött, végül elkerült miket, vagy mi kerültük el; időben a faluba érve – ezt a mai napig nem tudom. Senkit nem szeretnénk megijeszteni, ez nem olyan nagy szél volt, mint az amerikai tornádók, épp, hogy kivehető volt a széltölcsér, ami ráadásul azért volt látványos, mert szórta szét a homokot maga körül, mint egy körfűrész. De senki nem sérült meg, a látvány ebben az esetben is félelmetesebb volt, mint maga a történés.

Sarti időjárás

Földrengések, szökőár

Földrengések egész Görögország területén bármikor előfordulhatnak, így Sartin is, de ez is csak ritkán történik és nem is igazán lehet érezni semmit. Persze nem árt az elővigyázatosság, ezért talán nem árt tudni, hogy görögül Σεισμός (Seismós) a földrengés…

A földrengést az állatok megérzik, nyáron a kabócák már órákkal a rengés előtt elhallgatnak, a szúnyogok nem csípnek. A rovarok és kígyók, amik a föld alatt élnek, hirtelen, kétségbeesetten a föld felszínére menekülnek. A macskák hirtelen irányt változtatva, lelapulva menekülnek valamilyen rejtekhelyre. A kutyák együtt, egyszerre vonítanak. A halak a vízfelszín közelében úsznak és többet ugrálnak a szokásosnál. A méhek és a darazsak hirtelen kirepülnek fészkükből. Az utórengések idejére az állatok továbbra sem tartózkodnak saját fészkükben, ellenben a kutyák és macskák ha véletlenül kimerészkednek, akkor lassan, óvatosan közlekednek, afféle lapos kúszásban…

Összességében a néhány rémhír ellenére nincsenek gyakran földrengések Észak-Görögországban, pontosabban nem olyan erősségűek, amitől félni kellene, a többségét nem is érzi az ember, csak a műszerek.

A földrengést követő cunamitól szintén nem kell tartani, mert bár a természet sokszor kiszámíthatatlan, nem hallottunk még szökőárról Sartin. Hérodotosz említést tesz egy történelmi jelentőségű eseményről, ami i.e. 479-ben, a görög-perzsa háború alatt történt. Több nagy hullámról és a tenger visszahúzódásáról ír, amelynek következtében perzsa csapatok fulladtak meg a Chalkidiki-félsziget nyugati oldalán (Kassandrán) található Potidaean. Ez a katasztrófa azonban az egyetlen ilyen, ami említésre méltó. Hasonlóról sehol nem találtunk említést.

Összességében tehát semmiféle természeti katasztrófától nem kell félni, de legyünk körültekintőek. A globális felmelegedés egész bolygónkat érinti, így szélsőséges időjárások Sartin is előfordulhatnak annak ellenére, hogy ez nem jellemző, ahogy a fent leírtaknak megfelelően a hosszan tartó eső sem. Ha az alábbi időjárás-jelentés esőt mutat, semmi vész, ettől még le fogtok barnulni a napon! Ha mégis kételkednétek, keressétek az fórumunkon @feripapa -t, a mi kedvenc időjárás jelentőnket! Ő eloszlatja a felhőket és a kételyeket egyaránt! :)

További infók Sarti időjárásáról

Sarti időjárás, előrejelzés  (12 órás és 7 napos előrejelzés)

Sarti időjárása Google

10 napos időjárás előrejelzés Sarti

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

13 thoughts on “Sarti időjárása

 1. Sziasztok Sarti imádó barátaim .
  Mi már 5 .alkalommal megyünk,de tud valaki vélemény mondani nekem az Alexandrion apartmanról.Mert oda most megyünk először.
  Köszönöm előre is .Minden válasz érdekel.

 2. mi a kipriotiszban voltunk 2010- ben busszal mentünk. ! :) nagyon jó apartman ..csak hegyet kell mászni . 2011-ben pedig Avrában az mindent vitt .! az a legjobb apartman ! :)

  1. egy kisebb dombocska :DD van nem messze egy templom .:) de szép környék. tehát nem annyira az üzleteknél van kicsit kell sétálni persze nem kihalt környék.:)

  2. A lényeg, hogy a központból egy olyan utcába kell bemenni ami lejtő (vagyis felfelé emelkedik), és annak a tetején van.Igen a templom is ott van, és kicsit kellemetlen mert állandóan harangoznak…..de vissza lehet aludni:):) És nem olyan vészes az emelkedő…messze pedig bőven nincs,mert az utca végén már ott a központ….(a ház és az utca vége kb 400m.:)

 3. 2012.09.21.én megyünk busszal sartiba és a kipriotis apartmanba fogunk lakni remélem jó lesz.Ha valaki már volt ott? kérem irja meg tapasztalatait.

  1. Kedves Márton!Mi 08.03.-án megyünk a Kipriotiszba.De már 2008-ban is ott voltunk!Nagyon szuper a hely.Jorgos a tulajdonos, és ő is nagyon segítőkész aranyos pasi.Szóval az egyik legjobb helyet választották ez tuti:) Jó nyaralást!

  2. Mi már négyszer voltunk ott. Én imádom. Rengeteg magyar. A görögök kedvesek. Este nagy élet van. A tenger nagyon szép. Van magyar hajó, ami tök családias érdemes kipróbálni. :) Motorozni lehet. Szamaragolni. Áááá csodálatos. I Love Sarti. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük