Sarti felfedezése és történelme

Sarti történelme

Sithoniát az Istenek és az óriások hozták létre a gigászok korában, ott, ahol az ármánykodás és a szenvedélyek jelentették a történelmet és a mitológiát…

Sarti községe Észak-Görögország, Halkidiki félszigeten található, a Sithonia prefektúrában. Sithonia az újkőkorszak óta lakott, erre Toroniban találtak bizonyítékokat. Sithonia ókori városai voltak: Sermyli, Fyskella, Singos, Parthenopolis, Galipsos, Toroni, Derra, Ampelos, Sarti, Peloros, Assa és Sithonia.

A 10. században a félsziget nagy része az Athosz-hegyi kolostorokhoz tartozott. A középkorban Sithonia területén olyan halászfalvak alakultak, amelyek egy-egy kolostor feudális függősége alatt álltak, ezek a metochiák. 1922-ben Kis-Ázsiai menekültek érkeztek a félszigetre, akik városokat hoztak létre…

Sarti - Afisia
Sarti betelepülése: Afisia – Sarti (1922)

A Szártira érkező első menekültek 1922-ben kaptak menedéket az öböl nyugati részén, az 1867-ben épült Xiropotamos Koslostor területén, itt voltak elszállásolva az a kb. hetven Kis-Ázsiából származó család, amely gyarmatosította ezt a területet, mint „Új-Afisia” -t. Majdnem két évig éltek az épületben, dacolva az éhséggel és a maláriával, míg az első saját házaik felépültek valóra váltva álmaikat és megadva nekik a reményt egy új élethez. Néhány festői menekült házat még mindig őriz a falu, ezért ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk Sarti múltját is az apartmanok között.

Szártiról Hérodotosz, az ókori író is említést tesz, amint Dáriusz fia, a hatalmas Xerxész perzsa uralkodó e-falun keresztül halad a görög városok ellen, a Kr.e. 5. században. A Kr. u. 14. században a feljegyzések ismét megemlítenek egy falut ezen a területen, „The Sartis” néven, mely az Athosz-Hegy Szent Xiropotamos Kolostorához tartozott, s melyet a kalózok pusztítottak el a 17. században…

Más történelmi adatok szerint Szárti királya, Sartio vagy Sartios élt ezen a területen, akiről a várost elnevezték, s aki megalapította Sartoupoli államot. Sajnos mindez egy nagy földrengés következtében képződő óriási hullámoknak köszönhetően elsüllyedt.

Sarti ófalu és Sarti üdülőfalu

A falu jelenlegi neve: Szárti. 2001-es népszámlálási adatok szerint a falu több, mint 1100 lakossal rendelkezik, nyáron, a főszezonban a turisták száma eléri 20.000 főt. Óvoda és iskola, valamint egy kőből épült Művelődési Ház is működik a faluban, illetve egy fehér, ortodox templom ékesíti az ófalu szélét, amelynek tornya éjjel kék fényben pompázik.

A lakók fő foglalkozása ma a turizmus, a mezőgazdaság és a halászat, így a halakat kedvelő vendégek megkóstolhatják a friss halakat, tengeri gyümölcsöket.

Görög falu
Sarti üdülőfalu

A turisták szívesen jönnek ide, hiszen mindenkinek jól esik kimozdulni a szürke, városi hétköznapokból, ráadásul Sarti strandja díjnyertes tisztaságú strand, többször is elnyerte az ezért a címért járó kék zászló –t. A lobogó megtekinthető Sarti tengerpartján.

Sokan szintén kíváncsiak a nálunk csak „karibi tengerpart” – ként emlegetett Narancspartra (Kavourotripes, vagyis Ráklyukak) is, amelynek hófehér sziklái és türkizkék vize valóban a képeslapokról ismert Karibi paradicsomra hasonlít. A Narancspart további látnivalói közé tartozik az a néhány parti sziklába faragott kőszobor, amely egy helyi görög keze munkáját dícséri..

Sarti fejlődése

Sarti további vonzereje közé tartozik a minden év augusztus 15-én megrendezésre kerülő Nagyboldogasszony napja, Mária mennybemenetelének ünnepe, melyet a falu egyebek mellett minden évben tengerparti tűzijátékkal és búcsúval ünnepel.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

14 thoughts on “Sarti felfedezése és történelme

 1. 2005-ben voltam először, aztán 2006, 2008, 2010, 2014, 2015 és 2017. Fogok még menni, mert muszáj, valami visszahúz, haza kell térnem időről időre ???

 2. Elöször 2001-ben, utoljára 2021-ben. Csak a 2020-as,, covidos,, év maradt ki.

 3. 2014-ben voltam először , aztán 2015, 2016, 2017, 2018-ban utoljára , ebböl 3 alkalommal a gyerekeimmel együtt !
  Megyünk még , csak közben 2 unokám is született és a szabad időmben inkább a másik irányba mentem hozzájuk !!!

 4. Húsz éve rendszeresen jàrok.Van hogy kétszer is.A legelső úton valami megfogott.Azóta imàdom

 5. Elsőnek 2005-ben voltam nászúton, majd annyira megtetszett, hogy 20 barátomat el is vittem következő éveben, 2006-ban. Azóta sajna nem voltam, de lett két szép gyermekem, akiket, ha minden jól megy jövőre elviszem, hogy lássák Sarti csodás partjait és vidékét.

 6. Én 2007 májusá-ban voltam elöször Sartin korábbi görög tengerparti nyaralások után ez lett a favorit, ezt gyorsan még kettő követte 2008 májusáig, amikor az onokahugi 18-dik születésnapját is ott töltöttük. Felejthetetlen születésnap egy felejthetetlen helyen ahol a görög vendégszeretet gondoskodott a jó hangulatról is….

 7. Mi szintén 2003-ban voltunk először, ezt eddig még 5 követte, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, és idén újra megyünk július 23-án :)

 8. Te mikor fedezted fel Sartit, melyik évben voltál először és mikor voltál utoljára Sartin? Ide hozzászólásban kérlek írd meg.

  1. 2006-ban,kb 10x voltunk ott azóta, volt úgy, hogy tavasszal és ősszel is egy évben. Nagy élmény volt mikor a lányomat először vittem magammal, ahogy felfedezte a számára ismeretlen tenger világot, bekóborolni együtt a környéket. Nagyon szerettem ősszel a grilles helyieket a beachen, rossz időben ott grilleztünk finomságokat, borozgattunk, beszélgettünk.
   Utoljára 2018-ban voltunk, azóta Korfura járunk a direkt repülő járat miatt, de sokat gondolunk Sartira és biztosan vissza fogunk még menni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük