Minden, amit tudnod kell a bőrrákszűrésről

A napfény egészséges, hiszen hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin mennyisége, amely főként a csontok szilárdságához és az erős immunrendszerhez fontos.
Mindenki tudja, hogy az ózonréteg elvékonyodása miatt egyre több káros sugárzás éri a Földet és így a Föld lakóit is.

Saját egészségünk érdekében fokozottan oda kell figyelnünk a napsugárzás ártalmaira. Ha nem vesszük komolyan, akkor nagy problémákat okozhat az úgynevezett melanóma, ami egyfajta festékes bőrrák.
A nyár a bőrrákszűrés szempontjából kiemelt időszak.

Bikinis nő a tengerparton (Minden, amit tudnod kell a bőrrákszűrés vizsgálatról)

Érdemes megfogadnunk az ausztrál kormány szlogenjét: „Kapj! Csapj! Rakj!”, azaz „kapj magadra egy pólót, csapj a fejedbe egy sapkát, és rakj magadra krémet”.
Mindenképpen olyan krémet válasszunk, ami nemcsak az UVA, hanem az UVB sugarak ellen is véd. A szakemberek minimum 20-as faktorszámú krémet javasolnak.

Bőrtípusunktól is függ, mennyi időt tölthetünk a napon (Forrás: Dr. Polman Erzsébet bőrgyógyász szakorvos)

  • I-es típusú bőr (rendkívül fehér, sok vörös szeplővel) esetén esélytelenek vagyunk, hogy szép nyári barnaságot szedjünk magunkra. Nyáron, az erős napon a dél körüli órákban akár 5-10 perc alatt leéghetünk, de sosem barnulunk le. Kerüljük a napozást és az erős napsugárzást, árnyékban is kenjük be magunkat magas (min.50-es) faktorú naptejjel.
  • II-es típus bőr (fehér bőr, néha szeplő) esetén már mérsékelt barnaságot elérhetünk, de akár 10-20 percen belül leéghet a bőrünk a napozástól. Ne tartózkodjunk sokáig a napon, 30-as vagy 50-es faktorszámú naptejet használjunk.
  • III-as típusú bőr (inkább bézs, mint fehér) esetén már akár 20-30 percig tartózkodhatunk úgy a napon, hogy leégnénk, idővel egyre barnább lesz a bőrünk. 30-as fényvédő faktorú naptejet használata javasolt.
  • IV-es típusú bőr (kreol) 40 percen belül ég le, ha nem szokott hozzá a napozáshoz. Az első napozáskor 20-as faktorú naptej javasolt, ha már lebarnult a bőr, akkor pedig alacsonyabb faktorszámú naptej is elegendő. Arra érdemes odafigyelni ennél a bőrtípusnál, hogy a túlzott napozás ráncosít.
  • V-ös (sötét barna) és VI-os (nagyon sötét barna) bőrtípusoknak saját védekező rendszere van.

Az ultraibolya sugárzás 90 százaléka átjut a felhőkön és visszatükröződik a föld felszínén lévő vízről, hóról, jégről, homokról, ezért ködös, felhős időben is vigyázni kell a leégéssel.
A gyerekek nagyon szeretnek vízben és víz partján játszani, ezért különösen óvni kell őket a súlyos napégésektől fényvédő krémekkel, illetve a csecsemőket megfelelő öltözékkel és árnyékban tartással.

Amellett, hogy odafigyelünk a megelőzésre, mindenképpen fontos, hogy szűrővizsgálatokon is részt vegyünk, hiszen az idejében felfedezett bőrrák gyógyítható.
Természetesen nagyon fontos az önmegfigyelés. Ilyenkor szabad szemmel kell a páciensnek a saját anyajegyeit figyelni és változás vagy gyanús jelek esetén azonnal orvoshoz fordulni.

Az anyajegyszűrésre legegyszerűbb módszer a bárhol elvégezhető, kézi dermatoszkóppal történő vizsgálat. E vizsgálat során egy bőrre helyezhető kézi nagyítóval, mikroszkóppal vizsgálja a bőrgyógyász a páciens bőrfelületét. Ez a kis szerkezet tízszeres nagyítást biztosít, mely pillanatnyi állapotot tükröz.
A dermatoszkópnak már van digitális változata is, mely készülék a szabálytalannak vélt anyajegy harminc-negyvenszeres nagyítású képét rögzíti, melyet a vizsgálatot végző orvos elemez.

Mindenki számára fontos lenne évente legalább egyszer ellátogatni a bőrgyógyászhoz és megvizsgáltatni a festékpöttyeit, anyajegyeit.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük