Puha mézeskalács: az Istenek ajándékának receptje

A méz fogyasztás nagyon régi időkre nyúlik vissza. A világ számos pontján több, mint tízezer éves sziklarajzok bizonyítják, hogy az ember már a kőkorban is fogyasztotta a mézet. Állítólag medvevadászathoz is használták, csalétekként. Ez lehet az oka annak, hogy misztikus erőt is tulajdonítottak neki, hiszen akkoriban ez volt az egyetlen édesítőszer, így nagy becsben tartották és istenek eledeleként és az ifjúság forrásaként emlegették a mézet.

A méz értéke olyan nagy volt, hogy egy adag edény mézért akár egy jószágot is adtak az ókorban. Nem meglepő, hogy előbb-utóbb volt, aki megpróbálta maga is elsajátítani a méz termelés alapjait. A régészek Anatóliában bukkantak rá a méz termelés első nyomaira, amelyek az európai mezőgazdaság kialakulásának kezdetére, I. e. 7000-re vezethetők vissza. Később a méhkas egyiptomi sírköveken is megjelenik, a piramisokban mézet és mézes süteményeket találtak.

Míg Artemisz, Demeter és Szeléné istennőknek mézet áldoztak, a görög hajósok, valamint Püthagorasz, nem áldoztak élő állatot az isteneknek, helyette állatformájú mézeskalácsot ajándékoztak nekik. Ennek mintájára az ókori görögök a halottak szájába mézeskalácsot tettek, hogy Hádész háromfejű kutyájának; Kerberosznak kedvére tegyenek. Gyakran fordult elő, hogy az atlétákat is mézeskaláccsal, olajfaággal jutalmazták a versenyeken.

A mézfogyasztás azóta is Görögországban a legmagasabb, a görögök fejenként évente több, mint másfél kg mézet fogyasztanak, süteményeiket ma is erőszeretettel ízesítik mézzel. Aki kedvet kapott, íme az illatos és puha mézeskalács receptje, amit magunk is leteszteltünk! Ez a mézeskalács garantáltan puha és isteni finom! Az eredeti receptből mi kihagytuk a gyömbért és a citromot, de a recept enélkül is 5 csillagos!

Mézeskalács recept, hozzávalók:

A tésztához:

  • méz: 15 dkg
  • margarin: 10 dkg
  • cukor: 25 dkg
  • fahéj (őrölt): 1-2 tk
  • szegfűszeg (őrölt): 1-2 tk
  • gyömbér (őrölt) 1-2 tk
  • narancs (egy fél narancs reszelt héjára lesz szükség)
  • tojás: 2 db (+1 a mázhoz!)
  • finomliszt: 45 dkg
  • szódabikarbóna: 1 púpus tk
  • alma: 1-2 db (ez csak akkor kell, ha tutira puha mézeskalácsot akarsz)

A mázhoz:

  • tojás: 1 db
  • porcukor: 20 dkg

Mézeskalács készítés:

  1. Egy lábasban tűzhelyre téve keverjük össze a mézet és a margarint lassú tűzön!
  2. Kevergetés közben, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, szegfűszeget és a narancshéjat!
  3. Ha folyékony a főzet és mézeskalácsra emlékeztető illata van, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni!
  4. Egy másik tálban keverjük el lisztet és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a két tojást, majd öntsük hozzá a fűszeres főzetet!
  5. Gyúrjunk tésztát belőle, majd rakjuk be egy órára a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen kiszaggatni!
  6. A lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagra nyújtott tésztából szaggassuk ki a formákat!
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  8. Helyezzük a mézeskalácsokat a sütőpapírral bélelt tepsire kb. 1-1 centire egymástól!
  9. Süssük meg a mézeskalácsot 180 fokon, kb. 10-13 perc alatt!
  10. A kész süteményt műanyag dobozba kell rakni 2 gerezd alma társaságában és le kell fedni!

A mézeskalács sokféleképpen díszíthető, de a legegyszerűbb módja, ha ételfestéket cseppentesz a cukormázba. Ezzel színes mintákkal díszítheted a figuráidat. A mézeskalács illata a sütéskor az egész otthonodat átjárja majd, és akár még a Szilveszteri partira is vihetsz belőle!

Mézeskalács smiley
Mézeskalács mosoly
Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük