A Szárazföld kapuja: Nafplio egyik nevezetessége

Nafplio központjában, a buszmegállótól két percre található a „Szárazföld kapuja„. A két oldalt kőfalakkal határolt kaput 1708-ban francia mérnökök építették. Sikerült nekik újjáépíteniük az előző kaput, mely az első velencei megszállásból származik.

A kapu előtt (a város keleti oldalán) várárok volt található, amelyben egykor tengervíz nehezítette a bejutást. Aki be akart jutni a kőfalak mögé, azaz Nafplio egykori városába, mindössze egyetlen fahíd állt rendelkezésére.

A Szárazföld kapuja volt az egyetlen szárazföld felől megközelíthető bejárat Nafplioba, Görögország egykori fővárosába. A kaput napnyugtakor bezárták, így ha valaki lemaradt a kapuzárásról, kénytelen volt odakint tölteni az éjszakát, jellemzően Pronia külvárosában.

Palamidi erőd

1894 és 1897 között a kaput bontásra ítélték és meg is kezdték a munkálatokat. 1894-ben még az árkokat is feltöltötték földdel. Csupán néhány építészeti struktúra élte túl, ilyen pl. a kőoroszlán a kapu tetején, aminek hiányzik a feje, a szárnyai és a farka.

A jelenlegi kapu homlokzatát az eredeti formájának egy speciális tanulmánya szerint rekonstruálták. A kapu szerkezete nem volt bonyolult: egy két oszlop közötti boltív, melynek a legmagasabb pontján egy oroszlán szobra volt elhelyezve a velencei állam szimbólumaként.

A bal oldali oszlophoz közel egy plakett található a falon, amely Nafplio városának Francesco Morosini velencei parancsnok általi felszabadításának állít emléket. A kapu felett a Palamidi erőd emelkedik a magasba

Forrás: nafplio.gr

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük