Site icon Sarti Info

Görögország kék színei mindannyiunkat elgondolkodtatnak és inspirálnak

Kopott kék ajtó és kilincse

A tenger, a pálmafák látványa már akkor is elegendőek ahhoz, hogy odaképzeljük magunkat az álomországba, ha még soha nem voltunk a tengerparton. Míg ábrándozni, bambulni más számára talán ciki, te jól tudod, hogy álmaink megvalósításához célra van szükségünk.

Számtalan filmben láthattuk már, hogy milyen a végtelen tenger homokjában sétálni mezítláb, és hogy milyen egy pálmafa árnyékában koktélozni. Az inspirációhoz nincs szükségünk sem filmre, sem tengerpartra. Az inspiráció az elgondolkodtatásnak az a módja, amikor valaki, vagy valami addig dolgoztatja az agyad, amíg valami számodra felhasználható, hasznos dolog nem születik belőle. Ezek általában pillanatok alatt megszülető gondolatok…

Mit jelent neked egy ilyen kép?

A lepattogzott kék színű festék sok mindenről árulkodik. Nekünk, akik nap mint nap Görögországgal álmodunk, a kép láttán azonnal Görögország jelenik meg előttünk. De gondolhatunk a koszra, az elmúlásra is, ami már egy teljesen más szemszögből közelíti meg a képen látható kék ajtót a lepattogzott festékkel.

Jól csak a szívével lát az ember. Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan!

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Mondják, hogy légy pozitív. Ezt úgy tudod megtenni, ha tudatosan arra fókuszálsz, ami jó. Ha egy ilyen kép láttán a Görögország jut eszedbe, bármi másban is képes vagy azt keresni, ami boldoggá tesz. Nem az, amit mások mondanak! Az életben bármi ami elgondolkodtat, arra tanít, hogy emberek maradjunk vágyakkal és érzésekkel, célokkal, de alázattal.

Mi minden van egy ilyen képen?

A kilincs összefestékezése azt mutatja, hogy ezt az ajtót nem merev szakemberek festették. Vagy a ház tulajdonosát jelentő kedves idős bácsi, vagy jókedvű fiatalok, akik idénymunkájukat töltötték a helyszínen. A rozsdás zárnyelv egyértelműsíti, hogy maga az ajtó nagyon régi. Talán a tengeri sós levegő okozta a korrodálódást. A lepattogzott festék arról árulkodik, hogy az ajtó kékre festése sem tegnap történt. Azelőtt fehér színű volt ez a nyílászáró.

A kép jobb oldalán úgy tűnik, a görög házikóban találjuk magunkat. Lehet, hogy odabent egy görög mamóka süti a koulourakiát, vagy az is lehet, hogy épp egy fiatal nő hallgatja Despina Vandit, miközben randira készülődik. A kilincstől balra, az épület falán túl talán már látható a tenger. Ez azt jelenti, hogy a ház ablakából is látni lehet, amint a család férfi tagja a tengeren át hazaérkezik a munkából…

Vajon milyen környezetben van ez a kis görög házikó?

Ki tudja, hány évtizedet vészelt át ez a kék ajtó életében?! Mi mindent látott, vagy hallott ez az ajtó? Ki mindenkit engedett be a házba, vagy épp zárt ki onnan? Talán egy nagy földrengést, vagy tűzvészt is túlélt már a házikó, mint számos régi kőtemplom Görögország szerte?

Te hogyan és milyen környezetben képzeled el ezt a kis házikót? Írd meg nekünk egy hozzászólásban!

Köszönet a fotóért: Demiahl

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!
Exit mobile version