Categories: Görög konyhaMagazin

Marmalade: a világ első lekvárját görögök készítették

A görög lekvár, vagy marmalade (μαρμελάδα) alapja a friss, szezonális gyümölcs. A gyümölcsöt lassú tűzön főzik össze cukorral, vagy mézzel, kevés víz hozzáadásával. A görög lekvárt a miénktől mindössze a benne felhasznált gyümölcsök különböztetik meg, bár manapság keverednek ezek a hagyományok, így a különböző országok lekvárjai talán már nem is számítanak újdonságnak.

A görög dzsemeket kenyérrel, pirítóssal, vagy palacsintába töltve, esetleg joghurttal vagy jégkrémmel is fogyasztják. A citrusfélékből készült lekvárok tartalmazzák a gyümölcsök héját, és levét, ezekhez adják hozzá a cukrot és a vizet. A citrusfélék héja illóolajat tartalmaz, ami keserű ízű, ezt nem árt, ha tudod, amikor kedvet kapsz a kóstolásra. Keserű íze azonban eltörpül a finom íz mellett, a jó háziasszony pedig nem enged be keserű ízt a befőttesüvegbe. :)

A marmalade-t gyakran azonosítják a kifejezetten citrusfélékből készült dzsemmel, de a görög üzletek polcain ilyen néven eper, áfonya, cseresznye, szilva, füge, birsalma, és számos további gyümölcsből készült lekvár is megtalálható. Való igaz azonban, hogy a marmelád lekvárok jellemzően citrusfélékből, méghozzá görög narancs, bergamott, mandarin, citrom, lime, grapefruitból, stb. készülnek, de ezek kombinációjából készült termékek is kaphatók.

Görög narancsos Mermelada

A marmalade, vagyis a lekvár eredete

A lekvár története az ősi Görögországba nyúlik vissza. A gyümölcsökből készült lekvár lényegében a világ első receptje. A világ első lekvárját az ókori Görögországban készítették el. Az ókori görögök találták meg a módját annak, hogyan lehet megőrizni a birsalmát, és más gyümölcsöket. A birsalmát lassú tűzön méz hozzáadásával felforralták, majd amikor a főzet kihűlt, besűrűsödött. Ennek a főzetnek a neve melimilon (μελίμηλον) volt, mely a görög méz (meli) és alma (milo) szavakból tevődött össze, és alakult át az évek során.

A rómaiak eltanulták a görögöktől, hogy a birsalmát lassan, mézzel kell összefőzni, ahhoz, hogy feltölthessék készleteiket a hűvösebb időkre. Akkoriban még nem ismerték a gyümölcs pektint. A modern lekvárokat ma már pektinnel készítik, ettől válnak zseléssé a gyümölcsfőzetek.

Lekváros kenyér (Áfonya Mermelada)

Míg Európa nagy részén a nemzetközinek számító marmalade szó jelenti a lekvárt, a britek csak a citrusokból készült lekvárt nevezik így. Több országban hasonló, de más jelentése van a szónak, valahol csak a birsalma dzsemet nevezik így, a görögök ugyanakkor nem tesznek különbséget lekvár és lekvár között. Az eltérő kifejezések nemzetközi zavarát ezért egy Európai Uniós jogszabály korlátozta, így a marmalade kifejezés ma már csak a citrusfélékből készült lekvárokra használható.

lulaki

2003-ban jártam először Görögországban, ami teljes egészében elbűvölt. Azóta minden nap beleásom magam az internet görögországi rejtelmeibe, ahonnan igyekszem minél több érdekességet megosztani.

View Comments

  • Miért nem lehet kapni itthon eredeti görög narancslekvárt? Nem a keserű marmeládot, mert az van, hanem az édes görög narancslekvárt? Biztosan nagyon sokan keresik.....

Share
Published by
lulaki

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

3 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

4 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

4 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

4 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

4 hónap ago