Categories: GörögországMagazin

Paliopotamos: a leghosszabb tengerpart Görögországban

Ez a nyugat-görögországi tengerpart nem túl ismert a világon, még a görögök körében sem igazán népszerű. Mégis egy egyedülálló partról van szó; Paliopotamos valószínűleg a leghosszabb tengerpart Görögországban.

A strand Louros (Λούρο) Aitoloakarnania prefektúrában dél-nyugati partján sorban apró strandok és öblök helyezkednek el, ezek összessége a Paliopotamos (vagy Skrofes Beach). A Skrofes Beach strandjainak többsége homokos és gyönyörű kék vizű, melyek egy földúton keresztül érhetőek el.

A leghosszabb tengerpart Görögországban

A Paliopotamos ideális tengerparti környezet azok számára, akik a világ természetes strandjait akarják látni és kipróbálni. A tengerpart hossza a 16-17 kilométert is eléri. A tengerparton nincs árnyék; napernyők és napágyak, mindössze egyetlen kávézó áll az ide látogató vendégek rendelkezésére.

A babérokkal, cédrusokkal, liliomokkal és fákkal körülvett homokos partrész 1974 óta a Ramsari Egyezménynek köszönhetően a Amvrakiai-öböl részeként nyilvántartott védett terület. A terület továbbá gazdag állatvilággal is rendelkezik: számos madár, pelikán, gólya, vadliba, pinty, feketerigó, fülemüle élőhelye található itt. A terület azon kevés helyek egyike Görögországban, ahol dűnék vannak, míg Louros külső területein, a mocsárvidéken vadlovak is élnek.

Természetesen delfinek is megfordulnak Louros partjainak közelében, 2013. júliusában egy család felvette, amint a delfinek egész közel játszottak a fürdőzőkhöz. (A videó kísértetiesen hasonlít a Sarti partjainál játszó delfinekről készült videóhoz.) Íme Louros delfinjei:

A megye egyik legszebb strandja: Neochori, amelyet szintén érdemes meglátogatni, hiszen a közelben található.

Forrás: arionradio.com

lulaki

2003-ban jártam először Görögországban, ami teljes egészében elbűvölt. Azóta minden nap beleásom magam az internet görögországi rejtelmeibe, ahonnan igyekszem minél több érdekességet megosztani.

Share
Published by
lulaki

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

3 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

4 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

4 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

4 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

4 hónap ago