Categories: Magazin

Tornádó Zakynthosz szigeten, Laganaszban

Ritka, ám Laganas lakói számára nem szokatlan meteorológiai jelenséget láthattak tegnap reggel a turisták. Egy tornádó Zakynthos szigetet vette célba, és “végigsöpört” a tenger feletti területen, amely csodálatos, de ugyanakkor félelmetes volt. A lenyűgöző képek Pavlos Linardos-tól (Babis) származnak.

Tornádó Zakynthos szigeten, Laganas üdülőhelyen. Fotó: Pavlos Linardos (Babis)

A tornádókat illetően Peloponnészosz északnyugati része gyakrabban érintett, mint bármely más görögországi régió, a vezető szakértők ezt a területet a görög “Bermuda háromszög” -ként emlegetik. Többéves adatok szerint ezen a területen “robbanékony” azon meteorológiai jelenségek kombinációja, amelyek megteremtik az erős tornádók megjelenéséhez szükséges feltételeket. Hasonló jelenségek egyre gyakrabban jelentek meg az elmúlt években.

“A forgószél csodálatos volt és félelmetes”. Fotó: Pavlos Linardos (Babis)

A tenger feletti tornádót víztölcsérnek, vagy vízoszlopnak is nevezik, ám ez ugyanaz a meteorológiai jelenség más környezetben. Érdekesség, hogy amennyiben szárazföldi, akár tengerparti tornádóról beszélünk, amerre a tornádó örvénylik, nyomában jellemzőek a spirális rajzolatok. Bár ez főleg mezőgazdasági területeken jellemző, olykor a tengerpartokon is észlelhető. A rajzolat barázdáinak mélysége akár az 50-100 cm-t is eléri.

A konzuli szolgálat tájékoztatója szerint Görögországban “Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik.”

Forrás: directnews.grimerazante.gr, wikipedia.hu

lulaki

2003-ban jártam először Görögországban, ami teljes egészében elbűvölt. Azóta minden nap beleásom magam az internet görögországi rejtelmeibe, ahonnan igyekszem minél több érdekességet megosztani.

Share
Published by
lulaki

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

3 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

4 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

4 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

4 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

4 hónap ago