Tükörtojás süthető Larissza utcáin az extrém melegben

A legforróbb nyári napok egyikén a 44 fokot is meghaladta a hőmérő higanyszála. A News24/7 hírportál egyik cikke szerint ez elegendő volt ahhoz, hogy a tükörtojás megsüljön az aszfalton. Paschalis Mantis Internet felhasználó néhány napja „Hol van a legforróbb hely Európában?” címmel feltöltött egy videót a legnagyobb videómegosztó közösségi oldalra, amelyben az látható, amint a természetben (szalmabálával a háttérben) megsül a tojás a napon.

A felvétel Larisszában készült, ahol július és augusztusban az átlagos nappali hőmérséklet árnyékban 38-43 C fok, de előfordul, hogy a 42 vagy a 49 °C fokot is eléri. A napon ilyenkor 60 C fok feletti hőmérséklet mérhető!

A videó vírusként kezdett terjedni a neten és más is kedvet kapott a nem mindennapi sütkérezéshez. A következő tükörtojás már Kréta szigeten, Hania forró aszfaltján készült, amikor a városban megérkezett a 41 fok. Erről is készült felvétel, melynek elkövetője Alexis Markoulakis volt. Az „Aszfalton sült tojás” c. videót a linkre kattintva nézheted meg!

Polgári Védelem főtitkársága sajtóközleményében arra figyelmeztet, hogy egyes területeken még ma is nagyon magas a tűzveszélyességi kockázat. Sajnos sorra jönnek a hírek a Görögországban pusztító tűzekről: Mani (Laconia), Melissatika (Volos) településeket is említi a görög sajtó, valamint Kréta, Kefalonia és Marathon is szerepelt azon a listán, ahová ki kellett hívni a tűzoltókat.

Igaz-e, hogy a tükörtojás elkészíthető az aszfalton?

Részben! Amennyiben a tojás közvetlenül kb. 70 C fokos hőmérsékletnek van kitéve. De ez többnyire nem sikerül, többek között azért, mert a denaturáció (fehérje kicsapódás magas hő hatására) csak folyamatos hő hatására jön létre. Vagyis nem elegendő a forrósággal elindítani a folyamatot, a kívánt eredményhez fenn is kell tartani a hőmérsékletet!

A járda sokféle anyagból készülhet, ez is befolyásolja, hogy elkészíthető-e az aszfalton a tükörtojás. Közben a levegő hőmérsékletétől is függ, hogy sikeres lesz-e a kísérlet. Ha a tojás sülni kezd is, a közvetlenül őt ért, fenntartott szükséges fix hőmérséklet nélkül a tojás csak részben fog megsülni!

De hiába minden kudarc, Amerikában az arizónai Oatman településen minden évben július 4-én megrendezik a „Napon sült tojás versenyt”, ahol a versenyzőknek 15 perc áll a rendelkezésükre, hogy tükörtojást készítsenek a napenergia segítségével. A versenyre éppen holnap kerül sor. Kíváncsian várjuk a végeredményt! :)

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük