A görög konyha és egészséges ételei

Minden országnak van egy-egy híresebb étele, ami külföldön szinte összefonódott az ország nevével.

Olaszország kapcsán rögtön a spagetti és a pizza jut eszünkbe, Spanyoloknál ott a tortilla, magyaroknál a gulyás és a pörkölt, Görögország esetében a gyros, görög saláta és a tatziki mártás. Aki már volt Görögben, már ki tudja egészíteni a listát a szuvlakival, muszakával, néhány édességgel és természetesen az úzóval és a frappéval.

Abban szerintem mindenki egyetért, hogy Görögország a csodálatos ízek világa. Az olívaolaj, a friss zöldségek, a különleges fűszerekkel készült húsételek, mind a görög konyha sajátosságai.

A mi konyhánktól eltérően olívaolajat használnak, a paradicsom mellett népszerű a cukkini, articsóka, sajtokból a juhsajt, a kecskesajt, sertéshússal ellentétben az igazi görög ételek birka és bárányhúsból készülnek. Újabban a turisták kedvéért a bárányhúst felcserélik a disznóhúsra.

Az országban más ízvilág jellemzi a szárazföldet, más a szigeteket és megint más a kisázsiai területet. A szigetek konyhájánál többnyire az olasz, az arab és észak-afrikai konyha elemei keverednek. Ennek köszönhetően minden szigetcsoportnak saját fűszerezési és sütési-főzési szokásai alakultak ki. A szárazföldön a rengeteg a zöldség, gyümölcs és a különféle húsok nagy választéka jellemzi a térséget. Rengeteg hüvelyes termést használnak, különféle salátákat és az elengedhetetlen olivabogyót és olaját.

Az étkezés egyike a társadalmi élet egyik legfontosabb formájának, ezért a görögök többnyire „csapatosan” járnak a tavernákba. Az evés közben jóízűt beszélgetnek, gyermekeik pedig késő éjszakáig az asztalnál játszanak, akörül futkároznak.

Aki volt már Görögben, hazatérve biztosan megpróbálta az asztalra varázsolni a kinn megkóstolt, legjobban ízlett fogást. A gyroshoz már nálunk is lehet találni fűszerkeveréket, a görög- és a feta saláta is könnyen elkészíthető. De az igazi görög ízek a sült húsokban, azok különleges fűszerezésében rejlenek.

A gyros-tál a lányom egyik kedvence, hatalmas adagot képes eltüntetni a finom fűszeres husiból sült krumplival, friss zöldségekkel. Gyakorló háziasszonyként ’mit főzzek?’ kérdésemre naponta megkapom azt a választ, hogy ’mindegy, csak finom legyen’.

A cikk írása közben számos receptet néztem át, volt, amelyikhez képeket is csatoltak, és a végére már szó szerint éhes lettem. Elhatároztam, hogy némelyiket el is elkészítem… hátha sikerül valami hasonló eredményt produkálnom. Hátha találok egy-két vállalkozó szellemű egyént, aki hajlandó megkóstolni művemet…

Gina

Már tízéves korom óta írogatok, elbeszéléseket, rövidebb történeteket. Hobbi szinten jelen van a mindennapjaimban. Utazás, konyhaművészet, kultúra, egy kicsit minden témában otthon vagyok.

Share
Published by
Gina

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

3 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

4 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

4 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

4 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

4 hónap ago