Görög italok

A sörök közül a Mythos a kiemelendő, amelynek érdekessége, hogy nincs keserű mellékíze. Görögország földrajzi adottságai miatt megszámlálhatatlan szőlővidékkel rendelkezik. Az ott csaknem 4000 évvel ezelőtt kialakult szőlőkultúra a görög civilizációval együtt fejlődött.

Korsó Mythos
Egy korsó Mythos sör

A mazsolabort (likőrbor) pl. három szakaszban érlelik, íze az első szakaszban a tölgyfa hordóban történő hosszas érlelés miatt csokoládé és kissé túlérett gyümölcsszerű, illata fahéjas-szilva szerű, színe vörös. Alkoholtartalma 15 %.

A mézbor (nem összekeverendő a mézes borral!) mézből erjesztett bor túlérett szőlőből, birsalma hozzáadásával készül, ettől lesz kellemes, gyümölcsös ízű és borostyán színű. Az erjesztett mézbor az Égei civilizáció hallucinogén szere volt, mely isteni látomásokat idézett elő.

A gyantabor (Retsina) aranysárga színű száraz fehérbor, mely tradícionális technológiával készül, íze és illata fenyőgyanta-szerű.

A görögök egyik nemzeti itala az ouzo, (ánizs-pálinka) melynek gyökerei az 1600-as évekig nyúlnak vissza. Alapját a borkészítéskor megmaradt szőlőhéjból nyert alkohol adja, amibe aztán több, mint 10 féle ízesítő anyagot áztatnak. Elsősorban az ouzo ízét adó ánizst, majd mentát, édesköményt, édesgyökeret és mogyorót. A folyadék kétszeri! lepárlása után vizet és cukrot tesznek hozzá. Az ouzo alkohol-tartalma 38-50%, íze leginkább a medvecukorhoz, vagy a negrohoz hasonlítható.

Bár az ouzo a görögök nemzeti itala, ánizsos ízét a törököknek köszönheti, ők készítették italaikat ezzel a fűszerrel. Az ouzo színe átlátszó, de ha jéggel isszuk, a színe fehérré változik. Vízzel keverve ugyanis a benne levő ánizsolaj kis cseppek formájában kicsapódik. A görögök az ouzot vízzel, jéggel keverve isszák. A pohár aljához koccintás sértésnek minősül, ezért ha egy göröggel koccintunk, figyeljünk arra, hogy csak a pohár felső pereme érjen össze! Állítólag a legjobb Ouzo-t Lesbos szigetén készítik.. Ha szuvenírt szeretnél hazahozni valamelyik szerettednek, borból is akad kínálat, illetve ouzóból keresd a világszerte ismert márkájú Ouzo 12-t, amely nevét onnan kapta, hogy mindig a 12-es számú hordóban tárolták a legkiválóbb ouzót.

A metaxa egy görög konyak, melyet Savatino, muskotályszőlő, és némi vörösszőlő- keverék boralapból készítenek. Három változata van: három, öt és hétcsillagos Metaxa.

A cipuro pedig egy görög törköly pálinka, szintén ánizs ízesítéssel.

Végül aki nem iszik alkoholt: a finomabbnál finomabb koktélok között Görögországban is találhatóak alkoholmentes koktélok, illetve a gyümölcsleveket is érdemes megkóstolni. Zakynthos-szigeten pl. nagyon finom a dobozos mangó-lé, teljesen más, mint nálunk. Ami nem csoda, hiszen Görögországban a mangó megterem.

A nálunk is elterjedt Frappé (jegeskávé) is mindenképp megér egy próbát, amely a forró nyári napokon igazi hűsítőként hat! Jamasz!

A fenti görög italok közül te melyiket szereted? Írd meg nekünk a lap alján, hozzászólásban!

Küldd be nekünk görög koktél recepted!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük