Categories: Görögország

Görögország éghajlata és időjárása

Görögország éghajlata mediterrán. A telek enyhék és esősek, a nyarak általában viszonylag melegek és szárazak. Az év nagy részében hosszantartó napsütés jellemző. Görögország régióiban több éghajlati altípus is váltakozik. Ez az ország központi részén magasodó nagy hegyeknek és hegyláncoknak, illetve a Földközi-tenger felől érkező nedves légtömegeknek köszönhető. E-szerint az időjárás Görögországban Attika és Kelet-Görögországban száraz, míg Észak- és Nyugat-Görögországban az éghajlat nedves.

Az évszakokat két csoportba lehet osztani, októbertől március végéig itt hideg, esős időszak honol, míg áprilistól szeptemberig meleg és száraz idő jellemzi az országot. A leghidegebb hónapok a január és a február. Az átlag hőmérséklet a partok közelében 5, -10 C fok, míg a szárazföldi területeken 0-5 fokkal magasabb a levegő hőmérséklete. Az ország északi részén alacsonyabbak, fagypont alattiak az értékek.

Hosszú ideig, egymást követő több napon keresztül tartó esőzés egyáltalán nem jellemző Görögországban a tél folyamán, ahogyan az égbolt sem marad felhős az esőzések után, ahogy más országokban. Az úgynevezett “rossz időjárás” januárban és február első két hetében rendszerint megszakad, ezt nevezik “Halcyon napok” -nak.

Az Észak- és Kelet Görögország szárazföldi részéhez képest az Égei- és a Jón-szigeteken a tél enyhe. A meleg és száraz időszakban az időjárás jellemzően stabil, az ég tiszta, napos, és általában nincsen csapadék. Ritkán és rövid időre vannak azonban gyors esők, vagy viharok, főleg a szárazföldi területeken. A legmelegebb időszak július és augusztus első 10 napja, amikor az átlag hőmérséklet 29-35 C fok között van. A meleg időszakban a magas hőmérsékletet mérsékeli a friss tengeri szellő az ország a part menti területei felől és az északi szelek. Az Égei-tenger felől az ún. “Etesian” szél fúj.

Aki Görögországba készül, tehát nem kell félnie napokig tartó esőtől, ez csak nagyon ritkán fordul elő. Az eső az ország egész területén rövid ideig tart, így nem kell attól tartanunk, hogy a nyaralásunk rossz időben fog telni! Amennyiben pechünkre mégis kifognánk valamilyen ritka, rossz időt, akkor se aggódjunk, hiszen ez a csodálatos ország szebbnél szebb természeti, régészeti és építészeti látnivalókat rejt!

lulaki

2003-ban jártam először Görögországban, ami teljes egészében elbűvölt. Azóta minden nap beleásom magam az internet görögországi rejtelmeibe, ahonnan igyekszem minél több érdekességet megosztani.

View Comments

  • Az idén május végén,június elején utaznánk.Érdekelne,hogy ekkor milyen ott az időjárás, hány fok van.érdemes-e ebben az időpontban utazni?

  • Szia luri! :)
    Természetesen garanciát nem tudok rá vállalni, de május, illetve június hónapban az idő jó Görögországban, strandolni is lehet már olyankor, főleg a szigeteken! A víz még nem melegedett fel ilyenkor teljesen, és nem olyan, mint nyár végén, de azért lehet strandolni, ne félj! :)

Share
Published by
lulaki

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

4 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

5 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

5 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

5 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

5 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

6 hónap ago