Categories: GörögországSarti

Narancspart (Kavourotripes)

Sartitól kb. 10 km-re található. A Narancspart azért érdekes, mert ha az idevezető úton végigsétálunk és meglátjuk ezt a fehér sziklás partot, egy pillanatig úgy érezhetjük, mintha csak a Karib-tengeren lennénk. A homok (vagy inkább só-törmelék, vagy apró kavics) itt fehér, a víz pedig türkizkék. A búvárkodásra is alkalmas hely minden képzeletünket felülmúlja! Színes halak, polipok, medúzák, tengericsillagok és rákok közelébe kerülhetünk itt a víz alatt, sőt, állítólag volt már, aki látott itt delfint is!

A Narancspart érdekessége a színein kívül az a pár szobor, amelyet egy helyi szobrász kedvtelésből faragott a parti sziklákból, és állítólag még ma is faragja a szobrokat… A sziklás részeken ajánlott a papucs használata, mert a tengerisünbe lépni veszélyes! A sün tüskéi szilánkra törnek a talpunkban, amit az orvos is csak nehezen tud kiszedni.

Folyadékot, ételt, naptejet vigyünk magunkkal, mert bár a Narancsparton van büfé, sosem lehet tudni… Fontos tudni továbbá, hogy a Narancspart egy része naturista hely, de hely van bőven mindenkinek! A Narancspartot Sartiról autóval érdemes megközelíteni, de robogóval is oda lehet jutni. A gyakorlott túrázók gyalog is eljutnak, de aki nincs hozzászokva a gyalogláshoz, nem ajánlott ezt a távot gyalog megtenni. A távolság nem lenne probléma, de sok az emelkedő, emiatt többnek tűnik az út, a napszúrás veszélyéről nem is beszélve! A legcélszerűbb megoldás a bérelt autó, motor, illetve ha nem rendelkezünk jogosítvánnyal, kérjünk segítséget a helyi utazási irodától, akinél be lehet fizetni egy ilyen útra!

Hogy miért épp Narancspart (Portokali Beach) lett e-csodálatos vidék neve, azt nem lehet tudni, de a közelben több partot is gyümölcsökről neveztek el, ilyen pl. a Kókusz Part, a Banán Part, a Körte Part, és még sorolhatnánk…

A görögök a Narancspartot Kavourotripes -nek, vagyis “ráklyukak” – nak is nevezik, vélhetően a vízformálta, helyenként lyukacsos, hófehér szikláknak köszönhetően.

lulaki

2003-ban jártam először Görögországban, ami teljes egészében elbűvölt. Azóta minden nap beleásom magam az internet görögországi rejtelmeibe, ahonnan igyekszem minél több érdekességet megosztani.

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

3 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

4 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

4 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

4 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

4 hónap ago