Nyaralási bizonytalanságaink

Ezer és ezer kérdés keringhet a fejünk fölött minden nyaralás tervezésekor: Fogunk-e még az idén, vagy jövőre is nyaralni?

Sajnos, többen feltesszük önmaguknak ezt a dilemmát, pedig a nyaralásnak nem helyes mindig csak nyugtalansággal, félelemmel szerveződnie. Ez többféle generált aggodalmat szülhet, ami ráadásul hetek múltán egyre erősödhet bennünk, míg végül csak a problémákat vonzzuk magunkhoz. A belső aggodalom, a félelem valami negatívnak a megvalósulását hozza általában létre.

A legjobb minden tekintetben csak pozitívan viszonyulni a tervezett nyaralásunkhoz. Ez így sikerülhet jól. Az utazásainknak mindinkább örömmel és vidámsággal kellene indulnia, és ezáltal eltelnie is. Így is lenne rendjén, ha végre megengednénk magunknak.

Nyaraljunk, vagy sem?!
Úton a nyaralás felé…

Megoldás lehet:

Amikor egyedül vagyunk, helyezkedjünk el kényelmesen, és vizsgáljuk meg magunkban azt a forrást, ahonnan ez a furcsa aggodalom feltört. Kutakodhatunk lelkünkben, válaszolhatunk erre a kérdésre további kérdésekkel is. Talán ez segíthet majd közelebb hozni a választ.

A nyaralás bizonytalanságainak valóságos és elképzelt okai, és rá a pozitív reakciók:

Csalódtam, nem éreztem magam jól, vagy nem élveztem a nyaralást a legutóbbi alkalommal.
Miért nem? (Hazudni butaság lenne magunknak).

Anyagi természetű az aggodalmam oka, félek nem lesz rá keret…
Megint miért nem?

Gazdasági természetű (pl.: görögországi államcsőd és egyéb, sokszor feleslegesen generált, rám ijesztően ható dolgok).
Talán ott voltam személyesen és láttam, vagy csak a pletykákból értesültem rosszul? Alkalmazhatjuk a jól bevált: „Hiszem, ha látom” technikát!

Mi lesz, ha nem tudok bankkártyával fizetni?
A bankkártyának minden fizetésnél örülnek, megoldják, csak adjuk már gyorsan oda…

Váratlan betegség a családban…
Igen, ez valódi probléma. Sok könnyebb betegség gyógynövényekkel megelőzhető, gyógyítható. Lásd: Sideritis

Szigorú a „főnök”, akitől alig lehet tíz nap szabit kicsikarni…
Van megoldás erre is, de erről majd lejjebb, később esik szó.

Várt gyermekáldás…
…de hiszen ez jó! Egy újabb felfedező emberke. : )

Lehet, hogy jövőre drágább lesz a benzin, a szállás, és az étkezés?
Ez az egész bolygón így szokott lenni, nem csak Görögországban, és mégis egyre több a turista.

Lehet, hogy munka nélkül leszek, és fel kell, hogy éljem a nyaralásra félretett összeget?
Azt felélhetjük Görögországban is.

Rossz időt jósolnak…
Tengerparton élvezetesebb még az effajta időjárás is, mint idehaza, a fakultatív programokra meg kiváltképp jók ezek a felhősebb időszakok.

Váratlan kiadás (elromolhat a mosógép)…
Nagyszüleink kézzel mostak és szinte sosem nyaraltak. Ha egy darabig mi is nosztalgiából kézzel mosunk, akkor még lehet, hogy nyaralhatunk is. Persze kinek, mi a legfontosabb.

Mi lesz, ha elhagyom a bankkártyámat, vagy a pénzem? Lehet, hogy éhezni fogok odakint?
Válasz, kérdéssel a kérdésre: A kinti iroda, a szállást adó, vagy az utastársaink hagynák ezt? Hány ehető, vadon termő növényt ismerünk? (Egyébként nyugalom, mert Görögországba általában a szépséget kereső, érző emberek utaznak, vannak kint jószívű kereskedők is. Valaki csak segíthet rajtunk.)

Ki eteti meg a kutyát idehaza, vagy ki locsolja meg a növényeket…
Igen, ez valóban nem kifogás, erre sajnos abszolút nincs semmilyen megoldás… Talán megkérhetünk valakit. Inkább felejtse el mindenki, mert csak hirtelen jött ötlet volt… Hogy is juthatna ilyesmi az ember eszébe? (Vannak már kutyabarát szállások is Görögben!)

Biztosan egy vagyon a görögországi nyaralás. Inkább nyaraljunk itthon, még akkor is, ha már többször láttuk ugyan azt a helyet?
Ha csak ez lenne az igazi nyaralás, akkor miért ne? Szabad akarat. Tapasztalat szerint akár megegyező összegű is lehet egy kinti nyaralás a hazaival, ha magunk főzünk meg főleg.

Lehet nincs is ivóvíz az üdülőövezetben, vehetjük majd a drága ásványvizet…
Odakint sem drágább, mint idehaza. Sok helyen iható a csapvíz is, erről az utazási irodáktól kérhetünk tájékoztatást.

Jó, ha mindenre gyorsan találunk megoldásokat és nem csak kifogásokat. Találjuk fel magunkat, de ha nem megy, akkor ott az Internet, segíthet bármikor. Az, hogy a jövő mit tartogat, azért meg előre nyugtalankodni felesleges, éppen elég, ha akkor az egyszer éljük át, amikor bekövetkezik. Talán tanulunk belőle és nem fordul elő többé.

Szigorú vagy mogorva a főnökünk? Erre itt van az ígért megoldás:
Mindez csak a hozzáállásunk kérdése lesz. Nem mindegy, hogy hogyan viszonyulunk a dolgokhoz, mert ha például: a főnökünket mogorvának tartjuk, akkor ő annál inkább igyekszik az is maradni (és nem enged el minket Sarti-ba soha többet nyaralni). Viszont, ha ellenkezőleg szemléljük ezt az embert, azaz csakis engedékenynek és kedvesnek tartjuk őt (figyelem: ez erős koncentrációt és hosszú időt is igényelhet), akkor aszerint változtatja majd meg a viselkedését. Szívből odaadóan, szeretettel könnyen mehet majd, enélkül nem működik.

A kulcs a türelem is. Tehát azt a tulajdonságát érdemes dicsérni, amit szeretünk benne, vagy esetleg szeretnénk, hogy legyen benne. Vigyázunk, ne vigyük túlzásba, mert gyanút fog! Mindez a változás majd lassacskán a szemünk előtt fog lezajlani.

Ez nem varázslat, semmi misztika. Tulajdonképpen csak mi változunk meg időközben olyan irányába, amire jön egy másfajta válaszreakció, és ez a morcos főnök lassan velünk együtt változik meg. A nyaralásig erre az „átformálásra” mindig lesz egy kerek esztendő. Ezt kúraszerűen el kell végezni sajnos akkor, ha nyaralás után hajlamosak leszünk visszazökkenni az eredeti állapotunkba. A főnököt jó, ha egy emberi lénynek is tekintjük, mert így ő is érezni fogja rólunk, hogy azok vagyunk.

A gyógynövényteák időnként segíthetnek. Például a kamilla, vagy hasonlóan a Sideritis is nagyon jó, de mindinkább, ha egy szigorú hölgy a felettesünk, akkor ajánljuk neki az Achilles-től örökölt cickafark teát, mert attól hamarabb megváltozik.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük