Pita (görög lepénykenyér) recept

A pita (πίτα) az egyik legősibb kenyér, amely lisztből és élesztőből készült lapos, kör alakú, kb. 10-25 cm átmérőjű kenyér. A mediterrán, és Közel-Keleti konyhákban használják, de pontos eredetét csak úgy, mint a Gyros esetében nehéz lenne kideríteni. Éppen ezért a lapos kenyérnek rengeteg neve létezik, Indiában naan vagy chapati, Kolumbiában arepas, Mexikóban tortilla, és még sorolhatnánk. S bár minden nemzet eltér kicsit a másiktól és “belesüti” a maga sajátságos ízeit a maga pitájába, tulajdonképpen mindenütt ugyanarról a kerek, lapos kenyérről van szó apró változtatásokkal elkészítve.

A legendák szerint a perzsa birodalomban Dáriusz (i. e. 521-486) seregének harcosai bronzpajzsukon sütöttek lapos kenyeret, amit sajttal, hússal és datolyával fogyasztottak. (A palacsinta eredetét is hasonló legenda övezi…)

A helyzet nem sokat változott, bár pajzsaink már nincsenek, a pitát ma is húsokkal, zöldségekkel és szószokkal megtöltve fogyasztjuk, de őszintén szólva egyszerű tzatzikivel, vagy akár magában is nagyon finom!

Elkészítésének módja többféleképpen történhet, mi azt a változatot választottuk, amelynek összetevői között a görög joghurt is szerepel. A receptet a tévében láttuk, az Interneten már csak megerősítésként kerestünk rá a részletekre, és a hozzávalókra, ami mindenhol ugyanaz, de azt a verziót, amit mi választottunk, a török Bazlama néven említik.

A különbség a Bazlama és a Pita között, hogy a Pitában nincs joghurt, valamint, hogy a Bazlama tésztája sokkal vastagabb, kb. 2 cm. Mi vékonyabb tésztát készítettünk, de joghurt hozzáadásával, illetve egy kevés köményt is használtunk. Az eredmény kiváló lett, elgondolkodtató, hogy a boltokban kapható, hazai “kenyérnek” és “pékárunak” nevezett ócskaságokat a jövőben teljesen elfelejtjük, hisz létezik még kenyér a világon, ha magadnak csinálod!

A kész pita tálalása továbbá történhet a gíroszhoz hasonlóan: a pitába ízlés szerint egy maréknyi apró sült húst, friss zöldséget és joghurtos szószt tekerünk, de ahogy feljebb is említettem, a pita egyszerűbb ételekhez, vagy pl. mártogatáshoz is kiváló. Jó étvágyat kívánunk!

A kész lepénykenyeret fontos, hogy egy mély tálba rakjuk, és konyharuhával letakarjuk, hogy puhák maradjanak! Esetleg neylon zacskóba is tárolhatjuk őket, mert abban is puha marad!

Pita recept házilag – Hozzávalók a pitához:

  • 20 dkg kézmeleg görög joghurt
  • 60 dkg fehér finomliszt (BL 55)
  • 1 zacskó száraz (instant) élesztő 7 gramm (25 g friss élesztőnek felel meg)
  • 1 evőkanál cukor (vagy méz)
  • kb. 2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • olíva olaj a kenéshez
  • fél teáskanál őrölt fűszerkömény

A pita elkészítése:

  1. Az élesztőport nem szükséges futtatni!
  2. A lisztet beleszitáljuk egy edénybe, majd elkeverjük a sóval, a cukorral, a köménnyel és az élesztővel szárazon!
  3. A liszt közepén egy kis gödröt készítve hozzáadjuk az olíva olajat, a joghurtot, elkeverjük.
  4. A tészta összedolgozása közben hozzá adagoljuk a vizet, hogy a tészta ne legyen ragadós.
  5. Konyharuhával letakarjuk a tésztát, és szobahőmérsékleten 20 percre pihenni hagyjuk.
  6. A tésztát 8 részre osztjuk, és kb. akkorára nyújtjuk, amekkora “pajzsban” meg kívánjuk sütni őket.
  7. A 8 db nyers lepényünk mindkét oldalát olíva olajjal megkenjük, és a pajzson mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  8. A kész pitákat konyharuhával letakarjuk.
SI

View Comments

Share
Published by
SI

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

3 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

4 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

4 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

4 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

5 hónap ago