Sarti a hegyekből

Sarti falu az öbölben

Sarti a hegyekből egy kis ékszerdoboz látványát eleveníti meg. A falu egy aprócska tengerparti görög falu, ami egy hegyekkel körülvett öbölben található. Egyetlen főút szeli át a falut, amelynek a képen innenső oldala Szalonikibe vezet, míg a másik irányban Neos Marmarasba lehet eljutni. Az autóút hegyek felé eső oldalán helyi lakosok telkei, szőlők és gyümölcsösök, illetve a falu legelső lakhelyeként szolgáló kolostor található, míg a főút tanger felé eső oldalán a falu kiadó szállásai rejtőznek a színes apartmanokban.

A környéket örökzöld fenyőfák és olivaligetek borítják, ami gyönyörű kontrasztban van a kék színű Égei-tengerrel. A faluban egyetlen főutca van, ami a képen nem látható, de jelentős szerepe van, hiszen bár nappal alig jár arrafelé emberfia, ez az az utca, ami éjszaka megtelik élettel és a szellő hozta gyros illatának nem tudunk ellenállni. Ahogy egy-egy koktélnak és süteménynek sem!

A falu tengerpartja mindkét oldalon hegyoldalban végződik. A távolabbi egy épített kilátóban, azután egy nagyon pici öbölben folytatódik, majd újabb és újabb öblök következnek egészen egy olyan sziklás részig, amit a part felől már nem lehet megmászni. A falu ellenkező szélén (bal oldalon) található a régi kilátó dombocska, ahonnan rálátni az egész falura. Ennek megmászása után öbölről-öbölre haladunk, míg a második öböl a falu halászkikötőjében végződik.

Ha képzeletben a tengerpartra merőlegesen megfelezzük a falut, akkor a képen hozzánk közelebb eső rész az ún. ófalu, ahol a település első lakóházai épültek. Itt található Sarti központja is a főtérrel. A falu másik fele az ú.n. Sarti Beach. Az ófalu és a falu melletti területen homokos és apró kavicsos a part, míg a Beach részen arany színű, finom homokos tengerparton sétálhatunk.

A teljes Sarti a hegyekből innen látható a legjobban és a legközelebbről. A túlsó oldalon a sziklák takarnak, a falu háta mögül pedig messzebb vannak a házak. Ennek ellenére érdemes mindenfelé elsétálni kirándulásképpen, mert mindenütt lenyűgöző a Szártit körülölelő táj!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük