Categories: Sarti

Delfinek az öbölben, Sarti 2014. szeptember

Igaz a legenda: Visszatértek Szártira a delfinek!

2014. szeptemberében még kócosan és ásítozva tántorogtunk ki az első teljes napunkon a Panorama Triphon apartman erkélyére. Kedvenc szomszédaink társaságában megreggeliztünk, és csodáltuk a tenger rendkívül nyugodt, hullám mentes felszínét. Ez volt az első teljes napunk a 20 órás buszos utazást követően, így a napfelkeltéről aznap reggel még lemaradtunk, de helyette sokkal jobb élményben lehetett részünk!

Kb. fél 10-kor a kávénkat kortyolgatva a tükörsima tengervíz felszínén furcsa zavargást fedeztünk fel, amire először már csak legyintettünk, hiszen aki delfint akar látni, az minden hullámra azt hiszi, delfint lát – ráadásul még reggel volt, biztosan csak ébren álmodunk – gondoltuk, hiszen nemrég keltünk fel…

De a zavargás csak nem múlt el. Egyre intenzívebb volt, és időközönként valami felbukkant a vízfelszín fölé. A napfelkelte után órákkal a még mindig tükörsima tengert ezüst színűre festette a nap, amiből egyre valóságosabbá vált, hogy valami tényleg fel-fel jön a vízfelszín fölé. Pipás búvár, fürdőző csak kicsivel arrébb volt látható, így ember nem lehetett.

Az ezüst színű tenger és a messziről az ellenfényben feketének látszó, úszó valamik között óriási volt a kontúr, így még a legcsipásabb szemmel sem lehetett rosszul látni, hogy a vizet megtörő zavargás, bizony egy tucat delfin mozgása a Sarti öbölben! Az állóvíz “felzavarása” után fokozatosan jelentek meg a delfinek hátuszonyai, először csak egy-két delfin bukkant fel a felszínre, majd követték őket a többiek, összesen 6-7 delfint számoltunk össze.

A vízben tartózkodó emberek mindössze párszáz méterre voltak az állatoktól, volt olyan, aki észre sem vette őket, de a legtöbben a partnak hátat fordítva, mereven álltak és csodálták a delfinek egészen közeli úszkálását, azt hiszem, mindannyian azt remélték, hogy talán még közelebb merészkednek.

Mi is a közelükbe szerettünk volna lenni, ezért lementünk a partra. A videó utolsó jelenete már a vízből lett felvéve, azok a másodpercek már a búcsú pillanatai voltak…

Csodálatos élmény volt, ha delfinekkel úszni nem is tudtunk, de a közelükben, velük együtt, egy óriási,kristálytiszta víztömegben lenni igen. A természet és az ő szülöttei egy igazi csoda, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy vigyázzon mindenki a bolygóra! Ha szeretnénk még delfineket látni Szártin, az Égei-tengerben, illetve a bolygón, óvjuk a környezetünket!

lulaki

2003-ban jártam először Görögországban, ami teljes egészében elbűvölt. Azóta minden nap beleásom magam az internet görögországi rejtelmeibe, ahonnan igyekszem minél több érdekességet megosztani.

Share
Published by
lulaki

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

3 hónap ago

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

4 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

4 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

4 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

4 hónap ago