Categories: Sarti

Flamingóktól rózsaszín Halkidiki egyik lagúnája

Halkidiki, azon belül is Kassandra félsziget egyik lagúnáját flamingó madarak lepték el. A Potidea-csatorna közeli vizes élőhely egy Natura 2000 hálózat részeként különösen védett terület- írta még júliusban a GreekReporter.

Az ember mindig is szívesen pillantott fel a kék égboltra, de Nils Holgersson csodálatos utazásai során a vándorló madarak életébe is betekinthettünk. Aligha akad ember ma már, aki ne hallott volna még egyik-másik költöző madarunkról. Míg idehaza a darvak vándorlása a leglátványosabb, amit évről éve megcsodálhatunk, addig Görögország minden évben flamingó lázban ég. Különösen idén!

Görögország vizes élőhelyeit rendszeresen látogatják a flamingók. Több olyan természetvédelmi terület is ismert, ahol a rózsaszín madarak “kitelelnek”. A kedvenc üdülőhelyünknek otthont adó Halkidiki első földnyelvén, a Kassandra félsziget “kapujánál” idén sikerült lencsevégre kapni a csodálatos rózsás flamingókat (Phoenicopterus roseus). Ezúttal azonban Görögországban először flamingó fiókák születtek ezen az élőhelyen, olvasható a HalkidikiNews görög hírportálon.

A madarak a Potidea-csatornához közeli Agios Mamas település lagúnáiba érkeztek, melynek vizes élőhelyei az európai Natura 2000 hálózat részét képezik. A nádasoktól és homokdűnéktől változatos vizes élőhely sokféle élőlénynek biztosít otthont, többféle ragadozó madár és kacsa él ezeken a tájakon, míg télen megérkeznek a flamingók is. Az alábbi felvétel 2020. januárban készült.

A felvétel leírása szerint ezen a területen decembertől márciusig láthatóak a falmingók.

Tavaly augusztusban a görög média tele volt annak a flamingó családnak a fotójával, akik Nea Kios területére érkeztek. A látványos felvételeken a sétálgató madarak hátterében a Bourtzi erőd emelkedik ki a tengerből. Nem ez volt az első eset, a flamingók évről évre megpihennek Nea Kios vizes élőhelyén, csakúgy, mint Görögország számos más hasonló területén. Ilyen többek között a Sithonia és Kassandra között elhelyezkedő Agios Mamas is, ahol tavaszig tartózkodnak a szárnyasok.

A flamingók táplálékszerzés céljából változtatják a tartózkodási helyüket, melyek általában tengerek, sós vízű tavak és folyótorkolatok. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán olvasható információk szerint előfordul, hogy néhány flamingó Magyarországon is megjelenik egyik-másik védett területen.

Borító: Flamingók a tenger felett. A kép illusztráció.

Káró Adrienn

Share
Published by
Káró Adrienn

Recent Posts

Görög életérzés festékben és ecsetvonásokban

Korunk negatív, szürke hétköznapjaiban nehéz a hamuban gyémántot találni, ezért mindig öröm számunkra, amikor látogatóinktól…

4 hónap ago

Anita és a bölcsisek tenger ihlette kreatív munkái

Görög kézműves termék készítőket keresünk címmel nemrég meghirdetettük, hogy magukat kreatívnak tartó, kézműves tevékenységet végző…

5 hónap ago

Drága Görögország! A pandémia alatt sem felejtünk el!

Szeptember 27. A Turizmus Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmünket arra, hogy mi mindenben befolyásolja…

5 hónap ago

Görögország felé tart Ianos, a medikán

Egy mediterrán ciklon nagy sebességgel tart Görögország felé. Az első érintett területek a Jón-szigetek, és…

5 hónap ago

Görög kézműves termék készítőket keresünk

Görögország és a tenger számos ember fantáziáját ébresztette már fel, de a kézügyességét nem mindenkinek…

6 hónap ago

N. Fülöp Beáta: Santorini szerelmesei

Sokfélék vagyunk. Van akit Görögország megnyugtat, van akit felpezsdít és van, akit megihlet. N. Fülöp…

6 hónap ago