Homokviharra figyelmeztet a görög meteorológus

Afrikából érkező, szélsőséges időjárásra, azon belül is szélviharra és óriási hőmérséklet ingadozásra figyelmeztet Sakis Arnaoutoglou, a görög ERT televíziós csatorna tapasztalt meteorológusa. Az elkövetkezendő napokban Görögország keleti országrészére „Livas” (Λίβας), vagyis homokvihar érkezik, melynek következtében pénteken megemelkedik a hőmérő higanyszála, de a hétvégét követő hétfőn a kánikula után ismét hirtelen hőmérséklet-csökkenés várható.

Ez a jelenség a görög földművesek rémálma, mert a forró levegő tavasszal veszélyt jelent az ekkor még gyenge növényekre. Az elviselhetetlen forró szél kiszárítja a növényeket, ami akár a termést is tönkre teheti. A szárazság szempontjából különösen Thesszália és északnyugat Makedónia veszélyeztetett.

Homokvihar felhő
Sarti: viharfelhő a tenger felett. Ez a vihar is homokkal érkezett 2006-ban.

A Livas vagy Garmpis (Γαρμπής ) délnyugati szelet jelent a hajósok nyelvén. Míg a Garmpis a velencei „garbin” szóból származik és nyugatot jelent, a Livas az ókori görög „lips” szóból ered, melynek jelentése: „líbiai”. A Líbia felől érkező déli légtömeg a Pindosz-hegységnél minden páratartalmát elveszíti, ezzel egy nagyon száraz légtömeggé változik, meleg és fülledt időjárást szállítva az érintett területre. A Livasz széllökésekkel és viharos széllel társul, de csak néhány napig tart. Egyes források a líbiai Livaszt az afrikai sivatagok Számum néven ismert homokviharaival azonosítják. A Számum néhány napig tartó szélvihar, amely a sivatagi homok kíséretében érkezik.

A Görög Meteorológiai Szolgálat a mai napra riasztást adott ki az ország érintett területeire, a várható élénk, viharos (50-70 km/h) szél miatt. Sakis Arnaoutoglou előrejelzése szerint a Livasz elsősorban Thesszáliát, Szterea keleti részét, valamint a Peloponnészosz keleti részét fogja érinteni. A homokvihar pénteken érkezik, melynek köszönhetően szombaton lesz a legmagasabb a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint akár 36-37 Celsius fok is várható!

Tudod-e?

Amikor a görög tengerparton sütteted a hasadat, a tengerparton az ún. „Meltemi” teszi elviselhetővé a hőséget. A meltémi egykellemes tengerparti szellő. A Livasz ezzel szemben egy főleg a nyár második felére jellemző déli szél, amely forró, száraz levegőt hoz. Míg a Meltemi megkönnyíti a helyiek (és a turisták) életét, addig a Livasz megnehezíti azt. Míg a tenger hullámait Poszeidón, a tenger istene korbácsolja fel vasvillájával, a szelet a görög mitológiában Aeolus (Aiolosz), a szelek istene irányítja.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük