Sarti felfedezése és történelme

Sarti történelme

Sithoniát az Istenek és az óriások hozták létre a gigászok korában, ott, ahol az ármánykodás és a szenvedélyek jelentették a történelmet és a mitológiát…

Sarti községe Észak-Görögország, Halkidiki félszigeten található, a Sithonia prefektúrában. Sithonia az újkőkorszak óta lakott, erre Toroniban találtak bizonyítékokat. Sithonia ókori városai voltak: Sermyli, Fyskella, Singos, Parthenopolis, Galipsos, Toroni, Derra, Ampelos, Sarti, Peloros, Assa és Sithonia.

A 10. században a félsziget nagy része az Athosz-hegyi kolostorokhoz tartozott. A középkorban Sithonia területén olyan halászfalvak alakultak, amelyek egy-egy kolostor feudális függősége alatt álltak, ezek a metochiák. 1922-ben Kis-Ázsiai menekültek érkeztek a félszigetre, akik városokat hoztak létre…

Sarti betelepülése

Miután a Márvány-tengeren található 20,6 km2 területű, törökországi Ofiousa (Afisia) nevű sziget elpusztult, a Kis-Ázsiai menekültek az attikai Lavrion-ra menekültek, de hamarosan a görög állam tájékoztatta őket, hogy van egy bőséges termőfölddel és halászati adottságokkal rendelkező hely Chalkidikin – így települt be 1923 és 1925 között Halkidiki 27 falvacskája, melyek közül Szárti (Új Afisia) volt az egyik.

Sarti - Afisia
Sarti betelepülése: Afisia – Sarti (1922)

A Szártira érkező első menekültek 1922-ben kaptak menedéket az öböl nyugati részén, az 1867-ben épült Xiropotamos Koslostor területén, itt voltak elszállásolva az a kb. hetven Kis-Ázsiából származó család, amely gyarmatosította ezt a területet, mint “Új-Afisia” -t. Majdnem két évig éltek az épületben, dacolva az éhséggel és a maláriával, míg az első saját házaik felépültek valóra váltva álmaikat és megadva nekik a reményt egy új élethez. Néhány festői menekült házat még mindig őriz a falu, ezért ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk Sarti múltját is az apartmanok között.

Szártiról Hérodotosz, az ókori író is említést tesz, amint Dáriusz fia, a hatalmas Xerxész perzsa uralkodó e-falun keresztül halad a görög városok ellen, a Kr.e. 5. században. A Kr. u. 14. században a feljegyzések ismét megemlítenek egy falut ezen a területen, “The Sartis” néven, mely az Athosz-Hegy Szent Xiropotamos Kolostorához tartozott, s melyet a kalózok pusztítottak el a 17. században…

Más történelmi adatok szerint Szárti királya, Sartio vagy Sartios élt ezen a területen, akiről a várost elnevezték, s aki megalapította Sartoupoli államot. Sajnos mindez egy nagy földrengés következtében képződő óriási hullámoknak köszönhetően elsüllyedt.

Sarti ófalu és Sarti üdülőfalu

A falu jelenlegi neve: Szárti. 2001-es népszámlálási adatok szerint a falu több, mint 1100 lakossal rendelkezik, nyáron, a főszezonban a turisták száma eléri 20.000 főt. Óvoda és iskola, valamint egy kőből épült Művelődési Ház is működik a faluban, illetve egy fehér, ortodox templom ékesíti az ófalu szélét, amelynek tornya éjjel kék fényben pompázik.

A lakók fő foglalkozása ma a turizmus, a mezőgazdaság és a halászat, így a halakat kedvelő vendégek megkóstolhatják a friss halakat, tengeri gyümölcsöket.

Görög falu
Sarti és tengerpartja

A turisták szívesen jönnek ide, hiszen mindenkinek jól esik kimozdulni a szürke, városi hétköznapokból, ráadásul Sarti strandja díjnyertes tisztaságú strand, többször is elnyerte az ezért a címért járó kék zászló –t. A lobogó megtekinthető Sarti tengerpartján.

Sokan szintén kíváncsiak a nálunk csak “karibi tengerpart” – ként emlegetett Narancspartra (Kavourotripes, vagyis Ráklyukak) is, amelynek hófehér sziklái és türkizkék vize valóban a képeslapokról ismert Karibi paradicsomra hasonlít. A Narancspart további látnivalói közé tartozik az a néhány parti sziklába faragott kőszobor, amely egy helyi görög keze munkáját dícséri..

Sarti fejlődése
Sarti képek: 1922, 1969, 2003, 2007

Sarti további vonzereje közé tartozik a minden év augusztus 15-én megrendezésre kerülő Nagyboldogasszony napja, Mária mennybemenetelének ünnepe, melyet a falu egyebek mellett minden évben tengerparti tűzijátékkal és búcsúval ünnepel.

Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!
Oszd meg!
  • 926
  •  
  •  

7 thoughts on “Sarti felfedezése és történelme

  1. Te mikor fedezted fel Sartit, melyik évben voltál először és mikor voltál utóljára Sartin? Ide hozzászólásban kérlek írd meg.

  2. Mi szintén 2003-ban voltunk először, ezt eddig még 5 követte, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, és idén újra megyünk július 23-án :)

  3. Én 2007 májusá-ban voltam elöször Sartin korábbi görög tengerparti nyaralások után ez lett a favorit, ezt gyorsan még kettő követte 2008 májusáig, amikor az onokahugi 18-dik születésnapját is ott töltöttük. Felejthetetlen születésnap egy felejthetetlen helyen ahol a görög vendégszeretet gondoskodott a jó hangulatról is….

  4. Elsőnek 2005-ben voltam nászúton, majd annyira megtetszett, hogy 20 barátomat el is vittem következő éveben, 2006-ban. Azóta sajna nem voltam, de lett két szép gyermekem, akiket, ha minden jól megy jövőre elviszem, hogy lássák Sarti csodás partjait és vidékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük