Sarti

Sarti egy picike elszigetelt tengerparti görög falu. Gyakran ékszerdobozként említik, de ha le kéne festeni, akkor mi egy édesanya óvó karjai között szunyókáló gyermekként ábrázolnánk, hiszen egy védtelen öblöcskéről van szó, melyet a körülötte elhelyezkedő, örökzöld hegyvonulatok úgy ölelnek körbe, mint egy édesanya óvó karjai a kisbabát. (Talán ez az oka a helyiek végtelen kedvességének is.) A takaró szerepét a kék színű tenger tölti be, további gondoskodást pedig a szemben lemenő simogató napsugár jelenti.

Hegyvonulat, Sithonia
Hosszú szerpentin aSithónia félszigeten, amely a Sarti öblöcskébe vezet

Hol található Sarti?

Görögország második legnagyobb városától, Tesszalonikitől délkeletre helyezkedik el a Halkidiki-félsziget. A görögök által Posszeidon vasvillájához hasonlított félsziget 3 részből áll: Kassandra, Sithonia és Athos. A természetes szépségéről és valóban kristálytiszta vízéről híres Sarti a középső, Szitónia nevű nyúlvány keleti partján fekszik.

Az üdülőfalut Magyarországról repülővel, egyénileg autóval, vagy utazási irodák szervezésében busszal lehet megközelíteni. A buszos utazások általában az alábbi útvonalon történnek: Budapest – Nis (Szerbia) – Skopje (Macedónia) – Sarti. Odautazásunk során Thesszaloniki felől érkezve hamar Szitónia hegyvidéki szerpentinjére érkezünk, ahol eleinte hol jobbra-hol balra kapkodjuk a fejünket, ahol a kacér-kék tenger meg-meg engedi látni magát.

Hamarosan az Itamosz hegység részét képező hegyoldalak között találjuk magunkat. Utunk utolsó fél órája mesebeli panorámában végződik; egyre többet enged látni magából a tenger, a zöld és a kék szín valamennyi árnyalata végigkísér a szerpentines utakon ahol a csodálatos hegyvidék tengerrel párosuló látványát megkoronázva elénk tárul Sarti látképe. Az Európa egyik legtisztább tengevizű tengerpartjával rendelkező öböl, ahol egy paradicsomi hetet tölthetünk el és már ekkor tudatosul bennünk, hogy vissza fogunk jönni!

Sarti tengerpart | Sarti beach

Sarti rövid történelmi áttekintés

Az egykor „kis halászfalu” mára a turisták kedvelt üdülőparadicsoma lett. Lakói az 1922-ben, Afisszia szigetről menekült emberek. Az erdős terület akkoriban kolostori birtok volt egy kiszáradt folyó partján. Az erdők helyére szőlőt ültettek, a kivágott fából csónakokat készítettek. Kialakult a halászat, a falu felvette az ókori Szarté nevét.

Az ókori Szarté elpusztításának körülményeiről nincsenek adatok, de a XIV. században említés történik egy Szarti nevű településről, amely az Áthosz-hegyi Xiropotámu kolostor birtoka volt. A majorsági épületek és a kápolna a falutól nyugatra állnak.

Sarti falu az öbölben
A falu a hegyekből

Látnivalók az üdülőhelyen és a környékén

Sarti történelméről és látnivalóiról, valamint minden egyéb Szártit érintő érdekességről ide kattintva olvashatsz tovább. A falu parányi, nincsenek ókori romok, vagy kék kupolás templomok az öbölben, hiszen Szárti nem Szantorini és nem is a Kiklád szigetcsoport tagja (ahol egyébként a jellegzetes görög kék-fehér színek jellemzőek).

Szárti nagy előnye azonban a különböző görögországi üdülőhelyekkel szemben, hogy itt az igazi látnivaló maga Sarti. A falu olyan szép környezetben helyezkedik el, hogy felér egy fakultatív kirándulással. Rengeteg olyan visszajelzést kapunk Szártiról, mely szerint az utasok sok helyen jártak már, de Sarti vitte a pálmát.

Ez azért van, mert az utazás katalógusokban az üdülőhelyeket zömében egy helyi látnivalóval promotálják, míg Szártinak nincs szüksége egy közeli nevezetesség fotójára ahhoz, hogy önmagát hirdesse. Természetesen itt is vannak (oldalunkon is megtalálható) szervezett programok, de maga a hely olyan elragadó, hogy ezek a kirándulások csupán hab a tortán!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

One thought on “Sarti

  1. igen,de a kivágott fákból elsősorban házakat építettek, ahogy szépen rendezetten látható most is az Ófaluban, ahol az utcákat mérnökök jelölték ki!! és 1922-ben jönni kellett Törökországból, másik 2 millio kiüldözöttel,kiknek letelepedéséhez Görögország Népszövetségi segélyt kapott…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük