Sarti

Sarti egy picike elszigetelt tengerparti görög falu. Gyakran ékszerdobozként említik, de ha le kéne festeni, akkor mi egy édesanya óvó karjai között szunyókáló gyermekként ábrázolnánk, hiszen egy védtelen öblöcskéről van szó. Az öblöt a körülötte elhelyezkedő, örökzöld hegyek úgy ölelik körbe, mint egy édesanya óvó karjai a kisbabát. A takaró szerepét a kék színű tenger tölti be, további gondoskodást pedig a szemben lemenő símogató napsugár jelenti.

Hegyvonulat, Sithonia

Hol található Sarti?

 Görögország második legnagyobb városától, Tesszalonikitől délkeletre helyezkedik el a Halkidiki-félsziget. A görögök által Posszeidon vasvillájához hasonlított félsziget 3 részből áll: Kassandra, Sithonia és Athos.

Sarti a középső, Sithonia nevű nyúlvány keleti csücskén található. A buszos utazások általában az alábbi útvonalon történnek: Budapest – Nis (Szerbia) – Skopje (Macedónia) – Sarti.

A természetes szépségéről és valóban kristálytiszta vízéről híres Sarti a Szitónia-félsziget keleti partján fekszik. Odautazásunk során Tesszaloniki felől érkezve hamar Szitónia-félszigetre érkezünk, ahol eleinte hol jobbra-hol balra kapkodjuk a fejünket, ahol a kacér-kék tenger meg-meg engedi látni magát.

Ezután hamarosan az Itamosz hegység részét képező hegyoldalak között találjuk magunkat. Utunk utolsó fél órája mesebeli panorámában végződik; egyre többet enged látni magából a tenger, a zöld és a kék szín valamennyi árnyalata végigkísér a szerpentines utakon ahol a csodálatos hegyvidék tengerrel párosuló látványát megkoronázva elénk tárul Sarti látképe. Az Európa egyik legtisztább tengevizű tengerpartjával rendelkező öböl, ahol egy paradicsomi hetet tölthetünk el és már ekkor tudatosul bennünk, hog yide még vissza fogunk jönni!

Sarti rövid történelmi áttekintés

Az egykor “kis halászfalu” mára a turisták kedvelt üdülőparadicsoma lett. Lakói az 1922-ben, Afisszia szigetről menekült emberek. Az erdős terület akkoriban kolostori birtok volt egy kiszáradt folyó partján. Az erdők helyére szőlőt ültettek, a kivágott fából csónakokat készítettek. Kialakult a halászat, a falu felvette az ókori Szarté nevét.

Az ókori Szarté elpusztításának körülményeiről nincsenek adatok, de a XIV. században említés történik egy Szarti nevű településről, amely az Áthosz-hegyi Xiropotámu kolostor birtoka volt. A majorsági épületek és a kápolna a falutól nyugatra állnak.

Sarti falu az öbölben
A falu a hegyekből

Látnivalók Sarti üdülőhelyen és a környékén

Sarti történelméről és látnivalóiról, valamint minden egyéb Szártit érintő érdekességről ide kattintva olvashatsz tovább.

A falu parányi, nincsenek ókori romok, vagy kék kupolás templomok az öbölben, hiszen Szárti nem Szantorini és nem is a Kiklád szigetcsoport tagja (ahol egyébként a jellegzetes görög kék-fehér színek jellemzőek).

Sarti nagy előnye azonban a különböző görögországi üdülőhelyekkel szemben, hogy itt az igazi látnivaló maga Sarti. A falu olyan szép környezetben helyezkedik el, hogy felér egy fakultatív kirándulással. Rengeteg olyan visszajelzést kapunk Szártiról, mely szerint az utasok sok helyen jártak már, de Sarti vitte a pálmát.

Ez azért van, mert az utazás katalógusokban az üdülőhelyeket zömében egy helyi látnivalóval promotálják, míg Szártinak nincs szüksége egy közeli nevezetesség fotójára ahhoz, hogy önmagát hirdesse. Természetesen itt is vannak (oldalunkon is megtalálható) szervezett programok, de maga a hely olyan elragadó, hogy ezek a kirándulások már csak a hab a tortán!

Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!
Oszd meg!
  • 450
  •  
  • 5

One thought on “Sarti

  1. igen,de a kivágott fákból elsősorban házakat építettek, ahogy szépen rendezetten látható most is az Ófaluban, ahol az utcákat mérnökök jelölték ki!! és 1922-ben jönni kellett Törökországból, másik 2 millio kiüldözöttel,kiknek letelepedéséhez Görögország Népszövetségi segélyt kapott…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük