Sarti

Görögország második legnagyobb városától, Thessalonikitől délkeletre helyezkedik el a Chalkidiki félsziget. A görögök által Posseidon vasvillájához hasonlított félsziget 3 részből áll: Kassandra, Sithonia és Athos. Sarti a középső, Sithonia nevű nyúlvány keleti csücskén található. A buszos utazások általában az alábbi útvonalon történnek: Budapest – Nis (Szerbia) – Skopje (Macedónia) – Sarti.

Hegyvonulat, Sithonia

A természetes szépségéről és valóban kristálytiszta vízéről híres Sarti a Sithonia-félsziget keleti partján fekszik. Sithonia hegyei között, a szerpentines utakon haladva a kék tenger és a csodálatos zöld természet látványát megkoronázva elénk tárul Sarti látképe. Az egykor “kis halászfalu” mára a turisták kedvelt üdülőparadicsoma lett. Lakói az 1922-ben, Afisszia szigetről menekült emberek. Az erdős terület akkoriban kolostori birtok volt egy kiszáradt folyó partján. Az erdők helyére szőlőt ültettek, a kivágott fából csónakokat készítettek. Kialakult a halászat, a falu felvette az ókori Szarté nevét. Az ókori Szarté elpusztításának körülményeiről nincsenek adatok, de a XIV. században említés történik egy Szarti nevű településről, amely az Áthosz-hegyi Xiropotámu kolostor birtoka volt. A majorsági épületek és a kápolna a falutól nyugatra állnak.

Sarti panoráma

Sithonia félszigetén az Itamosz nevű hegység nyúlik végig, a hegységen átvezető szerpentines út visz le Sartiba. Mikor tudjuk; már csak pár óra és megérkezünk, a busz felmegy az Itamoszra, melyről ekkor már a kacér-kék tenger meg-meg engedi látni magát. Utunk utolsó fél órája mesebeli panorámában végződik; egyre többet enged látni magából a tenger, a zöld és a kék szín valamennyi árnyalata végigkísér a faluba, ahol aztán paradicsomi hetet tölthetünk el Európa egyik legtisztább vizű tengerpartján.

Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat!
Oszd meg!
  • 449
  •  
  •  

Leave a Comment