A nyaralás színskálája

Vakációnk színei

A tavasz beköszöntével fellélegzik és újjászületik a természet. A növények rügyeznek, a mezőket virágok borítják be, a madarak csiripelnek. Ismét egy globális jókedv veszi kezdetét, amikor végre előbújunk otthonunkból és színesebbnél színesebb teendőinknek hódolunk; élénkebb ruházatba bújunk, úgy is mondhatjuk, hogy a természethez öltözünk…

Ahogy egyre melegszik az idő, a téli szürkeséget a tavasz nyárrá színezi, és jókedvünket megalapozza a 3 legfontosabb nyári szín: a sárga, a kék, és a zöld. A sárga a meleg évszakban az egyre nagyobb szerepet kapó nap színe. A kék a derűs ég és a tenger színe, míg a zöld az árnyékot adó dús növényzeté, többek között pl. a pálmafáké.

Színes függőágy a tengerparton
Színes függőágy a tengerparton

A nyaralás elmaradhatatlan hozzátartozója továbbá a barna, hiszen ki ne szeretne csoki barna bőrrel hazatérni az útjáról?! A lebarnult bőrön továbbá jól mutatnak az élénk, rikító kék, zöld, rózsaszín, narancs, lila és citromsárga színű  ruhák és ékszerek; valamint a fehér és a vajszín.

Ha ezekbe a színekbe bújunk, azok megalapozzák a jókedvünket, hát, ha még a türkizkék tenger mellett, egy tavernában görög salátával színesítjük ebédünket, vagy a parti bárban színesebbnél színesebb koktélokat szürcsölgetünk…

Lássuk be; a vakációnk alatt használt színek észre sem vesszük, milyen fontosak számunkra, pedig egyenként mind-mind egy-egy részletei az álomnyaralásnak! A megálmodott színek helyett azonban könnyen beszerezhetjük a vörös, orvosi kezelésre szoruló színeket, ha nem vagyunk elég óvatosak…

A szabadság sötét árnyalatai

Sajnos a nyaralás néha kellemetlenségekkel járhat, ennek oka, hogy szabadságunkat megpróbáljuk a lehető legjobban kihasználni, engedékenyebbek vagyunk magunkkal, ezért könnyebben „elfelejtjük” használni a naptejet, amelynek következménye a vörös bőr, és a sötét színű szoba.

A napszúrás, a másnaposság sápadt arcot eredményezhetnek, a rovarcsípések bőrpírt, a gyomorproblémák következményeit pedig ne is részletezzük! Sajnos a napon tartózkodás hosszú távon kiszívja az embert, csakúgy, mint a sós víz, így a nap végére éhesek leszünk, ami könnyen átcsapat mértéktelen ételfogyasztásba!

Próbáljunk az esti vacsoránál is színesen enni, kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, helyette iktassuk be a görögsalátát, a gyümölcssalátát, a tzatzikit a főételek mellé és ne feledkezzünk meg határainkról! Egy mozgalmas nap után igyunk sok folyadékot és hűtött gyümölcsöt, vagy gyümölcslevet!

Színes székek
Színes székek. Fotó: H.Andi

Derűs színek otthonunkban

Nem lehet mindenki olyan fanatikus, mint mi, de kedvenc színe biztosan mindenkinek van! Ha hétköznapjaink hosszú ideje borús hangulatban telnek, ragadjunk ecsetet és fessük át a nappalit, vagy otthonunkban azt a helyiséget, ahol sokat tartózkodunk!

Egy ilyen „apró” újítás óriási változást hoz az ember életébe, és anélkül derít jobb kedvre, hogy azt szinte észre sem vesszük! Ki mondta, hogy az otthon falainak színe csak fehér lehet?! Ha saját ízlésünkre formáljuk az otthonunkat, az újdonság varázsa mellett egy általános elégedettség, és hosszútávú jókedv is ránk ül, ami mindenkire ráfér! …és ha meguntuk, változtassunk ismét!

Falfestés kék színnel
Falfestés kék színűre

A reggeli mellé rendszeresen fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, az nem csak egészséges, de szintén optimista reggelt kölcsönöz a konyhába/vagy a hálószobánkba! A piros paradicsom, a szőlő látványa a reggeli fényben, vagy a narancsleves pohár szélén megcsillanó reggeli napfény egy életre szóló élményt jelenthet, még ha csak néhány percről is van szó. Az ilyen látvány mellett szívesebben ébredünk, hisz örömtelibb az ébredés…

Olyan sok szép szín van az életben…

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük