Görög művészet

Görögország történelmében mindig is nagy szerepet kapott a művészet. A máig megmaradt ókori épületek, pl. görög templomok és a híres görög színházak népszerű látnivalók az ország különböző városaiban. A leghíresebb a Dionüszosz színház Athénban és az epidauroszi színház.

A görög színházak felépítése különböző korokban alakultak ki, ám végleges, ismert formája a hellenisztikus korban épült ki. A görög színház három részből állt: Az orkhésztra a görög archaikus korszakban alakult ki, eredetileg egy kör alakú tánchely volt, melyet egy domb oldalában helyeztek el. Az orkhésztrára vezető út neve paradosz volt, mely mellett (az orkhésztra déli részénél) fából épített tárolók, vagyis a szkénothéké szolgált a felszerelések tárolására. Amikor a szkénothéké nem felelt már meg az előadások követelményeinek, kialakult a szkéné. A szkéné szintén fából készült raktárépület volt, és az előadás háttereként is szolgált egyben. A szkénét a szkénothéké elé építettek. Az eredetileg körben álló nézők ekkor már kisebb területről nézhették az előadást, hiszen a szkéné mögül nem lehetett látni. Lassan kialakult a nézőtér, vagyis a theatron. Eleinte fa ülőhelyek voltak a nézőtéren, később kőből készült, lépcsőzetes ülőhelyeket alakítottak ki. A theatron félkörnél nagyobb, patkó alakban volt kialakítva a orkhésztra körül. Az akkori színpad neve a lapos poroszkénion volt.
A görög színházakban eredetileg Dionüszosz tiszteletére rendezett táncelőadások voltak megtekinthetők, később drámai előadásokat is előadtak ezeken a helyeken, először Athénban.
Az ókori civilizációk közül Görögország tartotta a legnagyobb becsben a zene művelését. A költők és a nagy drámaírók mind otthon voltak a zene és a tánc művészetében. Görögország saját hangszere a kithara, amely egy fából készült pengetős hangszer, nemzeti jelképnek számított…
Egy másik ókori görög hangszer a panduris volt, amely őse a mai buzuki-nak. (Egyes elméletek szerint a buzuki török eredetű hangszer). Az 1919-1922-es kis-ázsiai görög-török háború következményeként a törökországi görög menekültek magukkal hozták keleties zenei kultúrájukat, melynek hatására elkészültek az első három húrpáros buzukik. A hagyományos buzukinak három vagy négy húrpárja van, hangja a lanthoz hasonló…
Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük