Kassandra (Chalkidiki)

Kassandra félsziget ősi neve Fegra volt, később Sithon király lányáról; Palliniről nevezték el, csak később lett a neve Kassandra. Állítólag egy elevenen eltemetett óriásról kapta a nevét, melynek köszönhetően valamennyi földrengést az ő fészkelődésének hisznek. Kassandra homokos tengerpartjával több kedvelt üdülőhelynek ad helyet; ezek a következők:

Afitos

Chalkidiki legrégebbi települései között nyilvántartott falucskája. Afitos hagyományos, szép, partmenti terület, amely nagy számban vonzza a turistákat, de mégis sikerül megtartania különlegességét. Afitos egy sziklára épült, amely dominánsan a tenger fölé tornyosul, és nagyon úgy néz ki, mint egy sziget az Égei-tengeren. A neve évezredek óta fennmaradt, eredete talán az ősi „Aphitis” szóból származik, ami rengeteg növényt jelent. A hely rengeteg természeti szépséggel rendelkezik, homokos tengerpartjait néhol sziklák díszítik. Afitos nagy történelmi múlttal rendelkezik és környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen itt találjuk az ősi malomkő bányákat, valamint Afitos fontos élőhelye a legtöbb halfajnak is, amelyek ide jönnek ívni. Itt láthatjuk az őshonos fenyők gyökereit a víz alatt a Toroneos-öbölben.

Hanioti

Nevét a legenda szerint a város első lakójáról, egy férfiról kapta, aki Hania-ról, vagyis Krétáról érkezett. A férfi az ófaluban telepedett le, 2 km-re, délre  a jelenlegi falutól. Ezen terület lakóit Haniotiaknak nevezték, a Haniáról jött ember után. Hanioti tengerpartja kék-zászló díjas, tiszta, homokos tengerpart. Tovább >>

Kallithea

Jelentése: szép kilátás. 1922-ben, a kis-ázsiai menekültek alapították, akik az Ammon Zeus szentélye felőli oldalról érkeztek , ahol a kilátás csodálatos.  Kallitheát Maltepe néven is ismert, mert az emberek Maltepe-ből, Propontida-ból érkeztek ide. Kallitheának kb. 450 lakosa van, Thessalonikitől 94 km-re, míg Poligrostól található. Egy turisztikailag fejlett, kozmopolita hely. Hosszú strandja van, fenyőfákkal. Régészeti lelőhelyei nagy érdeklődésnek örvendenek. Közülük az egyik a VIII. századi szentély, melyet Dionysius Istennek és a nimfáknak szenteltek. További látnivalók egy IV. századi dór templom, amit Ammon Zeusznak építettek, egy kisebb Demeternek és Apollonak épített szentély, amely a római korban épült, egy kis i.e. 1000-ben épült bizánci templom és  végül Agios Panteleimon kis kápolnája, amelyben nagyon érdekes falfestmények találhatók.

Kriopigi

Kriopigi zöld dombok lejtőire épült amfiteátrumi elrendezésben a Kassandra-öbölre néző kilátással. A terület ősidők óta lakott volt, Kriopigi az ősi Neapolis és Flegra helyére épült. A kiváló éghajlat, a zöld hegyek és a kristálytiszta tenger kombinációja miatt, valamint a minőségi szolgáltatások miatt Kriopigi a legrangosabb üdülőhely ezen a területen. A tengerpart 1991-ben 2 db kék zászlót is nyert tisztaságáért. Kriopigin lehetőségünk van lovagolni, teniszezni, kirándulni és kipróbálni a vizi sport-eszközöket. Kipriogi sok nevezetesség kiindulóhelye; el lehet jutni innen az Athosra, a Petralona barlangokhoz, az ókori Olynthoshoz, a 900 lakosú Stagira faluba – Arisztotelész születési helyére. Ezen kívül élvezhetjük a természet szépségét, az Athos-hegy kolostorait, a terület gazdag horgászvizeit, a kiváló minőségű termékeket; a mézet, a bort, a gyümölcsöket, olajbogyót és olivaolajat. Kriopigin minden megtalálható amire a nyaralásunk alatt szükségünk lehet!

Pefkochori

Pefkohori fenyővel teli hegyvidékéről kapta a nevét. Legfőbb nevezetessége a több tűzvészt is átélt „Öreg Templom”. Tovább >>

Polychrono

A falu neve „nagyon régi” -t jelent. Régi, görög házikóinak tetejét színes virágok díszítik, hegyvidéki tájait fenyőerdők borítják. Polychrono sajnos egyike azon településeknek, melyet a 2006-os nagy tűzvész sújtott… Tovább >>

Possidi

Possidi természeti szépségeiről híres görög település. Csodálatos, homokos strandja van, fenyőfákkal körülvéve. Van néhány érdekesség is itt, ami látogatható, pl. Mende régi vára és Poszeidon szentélye.

Siviri

Siviri fő látnivalója kiváló akusztikája miatt az Amfiteátrum, mely többek között a minden évben megrendezésre kerülő Siviri fesztivál otthonát is szolgálja, mely minden nyáron több ezer látogatót vonzz. Siviri finom, homokos tengerpartján napozóágyak és napernyők bérelhetők, a tenger sekély, amely ideális gyermekeseknek is a biztonságos úszás miatt.

Nea Skioni

Az ókori történész; Thucidides szerint Nea Skioni jóval a trójai háború után épült pelopponészoszi katonák által, akik itt vészelték át a telet. Nea Skioni lakossága 840 fő. A mai lakosok fő foglalkozása a halászat, méhészet; a méz és az olajbogyó termesztés. A falu kikötője Kassandra egyik legnagyobb kikötője, ahol rengeteg halászhajó köt ki. Fehér homokos strandjai közül az egyik kék zászlóval kitüntetett tengerpart, melyről csodás „naplemente-kilátás” nyílik a Thermaikor-öbölre.

2006. Augusztus 26-án, nagy erdőtűz sújtotta Nea Skiónit, mely sok erdőt  és épületeket pusztított el, a külterületeken. Több házak és villák égett. A z összes helyi lakost és turistát menekítették.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük