Santorini (Kikládok)

Santorini (Thira) Görögország leghíresebb szigete Krétától északra terül el, területe 73 km2, lakossága kb. 13.500 fő. Régen „Kalliszténak” nevezték, ami annyit jelent; a legcsodálatosabb. Ez érthető, hisz Santorini minden görögországról alkotott képünk megtestesítője; kék-fehér házikók, meredek, fehérre festett lépcsők, szűk utcácskák, mélykék tenger… a félhold alakú Santorini vulkanikus működés során jött létre.

Santorini

Eredetileg kör alakú volt, de egy vulkánkitörés során belső-része beszakadt, és a elsüllyedt. Az egyik legérdekesebb látnivaló a szigeten Akrotiri Minoan városa, a majdnem teljesen elpusztított minoszi város, ami Santorini déli oldalán helyezkedik el és a bronzkor alatt egyike volt a legjelentősebb központok közül az Égei-sziget régióban. Az 1866-ban felfedezett Atlantis elveszett városának legendájával hozták összefüggésbe. Amikor a Santorini vulkán 1550-ben kitört, az i.e. 1500-ban létezett Akrotiri egész városát hamu és láva borította be.

Míg a sziget egyik részén az egykori Akrotiri városának romjai, a keleti parton Arkhea Thira városának romjai hevernek. A régi sziget akkor eltűnt, de keletkezett egy új. Később, 1956-ban a történelem ismételte önmagát, újra egy hatalmas földrengés rázta meg a szigetet, amitől majdnem a teljes város megsemmisült, de ezúttal újjáépítettek mindent. A sziget fővárosa Thira, Santorini strandján a görög tengerpartoktól eltérően a part kavicsos, vagy fekete-homokos.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük