Skopelos (Evia)

Skopelos szigete Pelion-től keletre és Evia-tól északra helyezkedik el. Lakossága kb. 5700 fő. Skopelos a legzöldebb sziget Görögországban. A sziget több, mint 50 százalékát fenyőerdő fedi be, mely közel 4000 éve tartja fenn természetes szépséget és ökológiai egyensúlyát. Akár a zöldövezetben, akár a városban járva elbűvölő tájakkal találkozhatunk, melyek mindegyikéhez legenda fűződik. Sto kastri vagyis St. John kicsi vára is épp ilyen.

Skopelos kikötője. Fotó: Dimitris Vetsikas

A sziget északi oldalán Agios Ioannis-ban rég elfeledett szőlőskertek, olaj-, szilva-, mandula-, gesztenye és fenyőfák borította területek voltak. A hegyekből egy hatalmas szikla gurult a tenger hullámaiba. A szikla tetejére egy pap épített egy kicsi kápolnát, melyet Agios Ioannis-ról nevezett el. A kápolna nyugati részén van egy kőfal. Ha ezen lemászol és a hosszú, meredek ösvényen végigmész, megérkezel a remetelakba. Azt mondják, egy nagy kő alatt egy barlangban egy ismeretlen keresztény remete élt…

Míg Skopelos városának kicsi házai szorosan egymás mellé épültek a vár köré, manapság már nem fenyegetik barbárok a szigetet ezért az új házak már a kikötőhöz közel épülnek. A hagyományos, eddig szigorúan sötét barna ajtók és ablakok az utóbbi években élénkebb színűek lettek. Először csak árnyalatváltás történt, a barnát felváltotta a bézs, majd következett a zöld, kék és néhol már a vakmerőbbek a piros színt is használták ablakaik díszítésére. A várból csodálatos napkeltének lehetünk szemtanúi.

A házak akár a mesében… Fotó: Dimitris Vetsikas

Skopelos-ban hozzávetőleg 20 olíva-présház volt, melyből a földrengések után csak egy maradt meg Klima-ban; az öreg Kalliagres; mely 1967-ig működött. Elios homokos és kavicsos strandokkal rendelkező település, melyet 1981-ben építettek, miután az 1965-ös földrengés lerombolta Klima teljes városát. Elios-t ezért Új Klima-nak is nevezik. Az egyik legkellemesebb, fehér homokos-kavicsos strand; Limnonari 20 percre található Skopelos várostól. Ha teheted, látogasd meg a kalózok sírjait is Sedoukia-nál.

A híres Mamma Mia c. filmet Meryl Streep főszereplésével több görög helyszínen forgatták, Skopelos is ezek közé tartozott.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük