Toroni (Makedónia, Görögország)

Toroni nevét Poszeidón fiának feleségéről, Protearól kapta. Sartitól kb. 30 kilóméterre, délre található csendes üdülőhely 2,5 km hosszú, íves parttal. Toroniban Sartihoz hasonlóan szintén a vendéglátásból élnek a helyiek. Csendes kis falucska homokos parttal, lassan mélyülő kristálytiszta vízzel. Az ókori Toroni Halkidiki egyik legjelentősebb települése volt.

Toroni romjai

Sok ókori rom maradt fenn az ókori városból, egészen a 19. sz. végéig, de azokat elpusztították, hogy a gránitot építőanyagként felhasználhassák a Thessalonikibe és Constantinapoel-ba épülő utakhoz. A romokból már csak egy maradt meg, Toroni strandjának túlsó végén, amely kényelmes sétával ugyan elérhető, de sajnos nem látogatható.
A leglátogatottabb helyek egyike észak-Görögországban. Nemcsak a szinte trópusi strandjairól híres, hanem történelméről is.
A mai település az ősi Torone nevét viseli, amelyet az u.e. 8. században gyarmatosítottak és a klasszikus időszakban virágzott. A területen ásatásokat végeztek, amelyeknek köszönhetően olyan emlékművek kerültek napvilágra, mint az ókori Torone, beleértve a tornyot és az Akropolisz falait. Toroni az egyike azon kevés területeknek Görögországban, ahol a búvárkodás nem megengedett.
Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük