Trikala (Thesszália)

Trikala legfontosabb látnivalója a Pindos hegységben elhelyezkedő Meteórák. A 100-150 m magas süvegcukor formájú homokkő sziklákat több-millió évvel ezelőtt idezúduló, hatalmas víztömeg alakította ki. Eleinte remeté éltek errefelé, a sziklák között, barlangokban, ám a török elől felmenekültek a sziklák tetejére.

Meteora kolostorok
Meteorák, az „Ég és föld között lebegő” 24 bizánci kolostor együttese

Az első kolostort az Athos hegyről érkezett Athanasios szerzetes építtette a XI. században a 413 m magas Platylithos nevű szikla tetejére. A kolostort „ég és föld között lebegő” -nek nevezték el, vagyis Meteora-nak. Később további kolostorok épültek a szomszédos sziklákon, az összesen 24 bizánci kolostor együttesét nevezik Meteorák-nak. A XIV. században létrán közelítették meg a sziklacsúcsokat, később kosárban húzták fel egymást kötéllel. Ma sziklákba vájt lépcsőkön juthatunk fel a kolostorokba, ahol a nők csak hosszúszoknyában, tehetik be a lábukat. Az esővíz-gyűjtés céljából a sziklákba ciszternákat vájtak, az élelmiszereket néhol még ma is kosarakban húzzák fel kötéllel, csigák segítségével.

A 24-ből sajnos csak néhány kolostort lehet látogatni, de kárpótol minket a meteorák látképének összessége. A sziklák lábainál egy modern kisváros; a 6500 lakosú Kalambaka terül el. Az Agia-nak nevezett magas szikla a város tájékozódási pontja, ez választja el Kalambakát a tőle 2 kilóméterre lévő Kastraki-tól. A kikövezett utak a kolostorokhoz vezet. A Penios folyót átívelő Sarakina híd a XVI. században épült.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük