Görög zene

A tradícionális görög népzene

Az 1920-as évek jellegzetes görög zenéjét rembétiko-nak hívják. A rembétiko görög városi zene, mely a görög népzenei hagyományokon alapul, dalszövegeik, dallamaik tele vannak keserűséggel és fájdalommal. A rembétiko-ban hallható legjellemzőbb hangszer a buzuki, emlellett számos másik hangszer is megszólal benne; tamburin, hegedű, harmonika, gitár, tonbak és az ujjravaló cintányérok. Régen a rembétikoban egy rózsafüzérszerű gyöngysor hangja is hallható volt, amint azt a pohárhoz koccintják.

A három húrpáros buzuki (tríhordo, τρίχορδο) az 1920-as évek jellegzetes görög zenéjének, a rembétikónak (ρεμπέτικο) volt a fő hangszere. Hangolása dd’–aa–d’d’.

Buzuki

A Buzuki

A buzuki a lantokhoz, a nápolyi mandolinhoz hasonlít leginkább. A hangszer teste nemes fából készül, hátulja gömbölyű, facsíkokból összeállított. A buzuki szokatlanul díszes fedlapját általában gyöngyházberakásokkal díszítik. A hangszer fémhúrokkal van felszerelve, melyet pengetővel szólaltatnak meg. Szabályos hangolása dd’–aa–d’d’ illetve cc’–ff’–aa–d’d’, de ma már egyedi hangolásokat is használnak a zenészek, sőt, a ma már elektromos hangszedőt is használnak a zenészek a hangosításához.

Az első ismert bundozott (3 húros) hangszert az ókori Görögországban használták. A hangszer neve pandura ( panduris, pandurion, trichordosz) volt. A buzuki egyesek szerint az említett ógörög hangszer leszármazottja, míg mások úgy tartják, a buzuki valójában a török saz.

A bizánci korra a mai török tambur-ra hasonlító hangszer volt jellemző, melyet akkor tamburas-nak hívtak. A török saz és a libanoni buzuq szintén olyan hosszú nyakú lantok, melyek a buzuki családjába sorolhatók. A saz közepes méretű változatát törökül „buzouk saz” -nak hívják. Bár a buzouk törökül töröttet jelent, ebben az esetben valószínűleg a hangszer méretét, vagy a „bozouk düzeni” nevű török skálára utal.
Az 1919-22 közötti kis-ázsiai görög-török háború következtében menekült, törökországi görögök magukkal hozták keleties zenei kultúrájukat, s ennek hatására elkészültek az első három húrpáros buzukik. A hangszer eltávolodott a görög népzenétől, 1935-ben alakult meg az első rembétiko-zenekar, melynek szólistája Márkosz Vamvakárisz (Μάρκος Βαμβακάρης) volt.

Az 1940-es évek elején években készítették el az első négy húrpáros buzukit (tetráhordo, τετράχορδο), melyet Manólisz Hiótisz (Μανώλης Χιώτης) buzuki-virtuóz tett országszerte ismertté. A négy húrpár hangolása a gitáréra hasonlít, a három húrpárossal ellentétben a legtöbb hangnemben kényelmesebb, gyorsabb skálázást tesz lehetővé, így hamar kiszorította a trichordot. Mivel a hangolása C-F-A-D, nem tudja azt a jellegzetes alapzengést visszaadni, mint a három húrpáros elődje.

A mai görög zene

Napjainkban számos műfaj létezik a zenében, melyek közül kedvünkre válogathatunk. Így van ez a görög zenében is, a populáris, discos zenéktől a rockosabb, metal dallamokig mindenféle görög zene megtalálható Görögország zenei repertoárjában. A keleti szokásokhoz hasonlóan azonban itt is sok műfaj ragaszkodik a népzenei dallamokhoz és a 7/8, vagy 5/8 ütemhez, ez teszi a görög zenéket ma is különlegessé. Az Arion online görög rádióban meghallgathatók az épp aktuális slágerek!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük