Hőségriadó van Görögországban: 43 fok is lehet

Miközben tegnap a halkidikilike.gr arról számolt be, hogy Halkidiki területén néhány órán belül már a negyedik tűzről érkezett bejelentés, a meteorológiai jelentések szerint ma akár 43 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála Görögország egyes részein, ezért harmadfokú riasztás van érvényben. Harmadik napja tart a 40 fok közeli hőmérséklettel járó kánikula, ami egyes hírek szerint az elmúlt 15 év egyik legrosszabbja. Hétfőn várható a lehűlés.

Hőségriadó Görögország-szerte

Afrikai hőhullám érte el Görögországot

A riasztás nem csak a felkapott görög szigeteki üdülőhelyeket érinti! Kréta, Korfu, Mikonosz, Rodosz, Zakinthosz, stb. szigetekre a mai napon 39-43 fok közötti csúcsértékeket jeleztek a meteorológusok, valamint Athén, Thesszaloniki is érintett, a szívünknek kedves Sithonia tengerparti települései; többek között Sarti is bőven kap most a melegből és a napsütésből.

A magas hőmérséklet magas páratartalommal párosul, a News24/7 görög hírportál a kánikula mellé 70%-os páratartalmat emleget, de délután már kialakulhatnak záporok, zivatarok. A rendkívül magas hőmérséklet hétfőn fog véget érni, addig azonban óvatosságra intenek a görög hatóságok!

Hőségriadó Görögország térkép
Időjárás előrejelzés mára Görögországban

Hogyan védekezzünk a 40 fokos hőségben?

A hőségriadó Görögország számos pontján érvényben van. A polgári védelem és az illetékes hatóságok tájékoztatása szerint:

„A magas hőmérséklet, a légköri hatások, a magas páratartalom, az apnoe (légzés) és a környezetszennyezés is okozhat az emberi testben rendellenességeket, az egyszerű kimerültségtől kezdve a hőgutáig. A hőhatás a nagyvárosokban a légkörben felhalmozódott szennyezőanyagok miatt erősebb. Az emberi test képes rá, hogy viszonylag állandó hőmérsékletet tartson fenn, de egy határon túl nem képes reagálni. Ilyenkor zavarok lépnek fel, mint például:

Kimerültség a hőségtől

A hőtől való kimerültség akkor következik be, ha hosszabb ideig magas hőmérséklet éri az emberi testet. Ez egy ún. hősokk (stressz). Tünetei kezdetben erős fejfájás, szédülés, fáradtság, rossz közérzet, ájulás, alacsony vérnyomás, hányinger és hányás. Ilyenkor a bőr hideg és nedves. A hősokk kiváltó oka a elsősorban a vízveszteség és a só (nátrium-klorid) veszteség.

Hősokk esetén hűvös, árnyékos helyre kell húzódni és biztosítani kell szervezetünk számára a vizet és a sót! Súlyosabb esetben, a beteg kórházban, intravénásan kapja meg a sós folyadékot.

Az emlegetett magas környezeti hőmérséklet több, mint 70%-os páratartalommal kombinálva egy olyan körülmény, amely megakadályozására az izzadást és a szervezet hőelvezetését. Ilyenkor hősokk következhet be, ami megnövekedett testhőmérséklettel, görcsökkel, hányással, hasmenéssel és károsodott véralvadással járhat. Ez utóbbi okból szívinfarktus is előfordulhat!

A hősokk kockázata elsősorban a túlsúlyosakat, az időseket, csecsemőket, alkoholistákat és a légzőszervi, ill. szív- és érrendszeri betegeket érinti, de a szokatlanul nagy meleg mindenkire veszélyes lehet, ezért mindenki legyen óvatos és rendkívüli melegben húzódjon hűvösebb helyre!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük