Navagio Beach: ahol kék festék borult a tengerbe

A Jón-szigetek legdélebbi szigete; Zakynthosz, melynek szebbnél szebb tengerpartjai közül vitathatatlanul a Navagio Beach vagy Navagio-öböl a legnépszerűbb látnivalója. Szantorini után nem véletlenül ez az egyik legjellegzetesebb helyszín, amely a görögországi képeslapok főszereplője, hiszen évente többezer turista akarja a saját szemével is megtekinteni azt a kék színt, és vele együtt a hajóroncsot, amit az öböl rejt.

A görög Navagio (Ναυάγιο) magyarra fordítva hajóroncsot jelent. Vagyis a sziklafalak mögé eldugott öböl az őt körül ölelő, valószerűtlenül kék színű tengerének ellenére furcsamód egy hajóroncsról kapta a nevét.

Navagio Beach
A Panagiotis hajóroncs az öbölben

A hajóroncs története

A 163 láb hosszú és 26 láb széles hajót 1937-ben Skóciában építették, akkor a Saint Bedan nevet kapta. Görög tulajdonba 1964-ben került, akkor Szalonikiben talált gazdára. A hajó több tulajdonos- és névváltozáson esett át, míg jelenlegi nevét egy pireuszi cégtől kapta. Ez volt a Panagiotis.

1980. október 1-én a Panagiotis nevű csempészhajó viharba keveredett a tengeren, és szikláknak csapódott, miközben a haditengerészet csempész cigaretta szállítás vádjával üldözte. Míg egyesek szerint egykor minden szigetlakónál Marlboro cigarettát lehetett látni, mások szerint a hajón sosem volt csempészáru…

1980-ban, azzal egy időben, amikor Zakynthosz lakossága rekord mélypontra süllyedt, a Panagiotis Törökországból cigarettát csempészett. (A történet egyes verziói szerint az olasz maffiának.) A hatóságok a legénységet gyanúsították, így a Görög Haditengerészet üldözőbe vette a hajót. A hajó azonban a rossz idő következtében zátonyra futott a sekély öbölben, a legénység pedig üldözőitől tartva elhagyta a hajót. A Panagiotis azóta ott áll az öböl homokjába süppedve, így kapta nevét a Hajóroncs öböl.

navagio harom hajoval

Mitől olyan kék a víz az öbölben?

A legenda szerint a Navagio-öbölben rekedt hajóroncs egy csempész hajó volt. Mi azonban nem hiszünk a sztorinak, véleményünk szerint a hajó rakománya kék színű festék lehetett, ez megmagyarázná azt az álomszép színt, amit az öböl tudhat magáénak.

A viccet félretéve a tenger kék színéről már írtunk korábban, itt ez a fényjáték felerősödik, aminek oka valószínűleg a hófehér mészkőfalakról visszaverődő fény tükröződésében keresendő. A part fehér kavicsos, a kisebb kavicsoktól a diónyi-, vagy nagyobb méretűig, és hirtelen mélyülő. A tenger itt tényleg olyan kék, mint a képeken!

navagio hajoval
Térdig érő vízbe érkezik, aki leszáll a hajóról

A Navagio öböl megközelítése

A Hajóroncs öböl Zakynthosz sziget észak-nyugati oldalán rejtőzik, az öböl fölé többszáz méter magas, hófehér mészkő sziklák magasodnak. Ezen sziklák az okai annak, hogy az öböl csak hajóval közelíthető meg. A nagy hajók csak a parthoz közel tudnak kikötni, így leszálláskor nem éri a lábunk a szárazföldet. Kb. térdig érő vízben kell kimenni a partra, ezért aki szeretne ide eljutni, ne pakolja tele magát hátizsákokkal, vagy hagyja őket a hajóban!

Megfelelő folyadékról, és élelemről azonban gondoskodnunk kell, mert a parton az égvilágon semmi nincs a hajóroncson kívül. Nincs büfé, nincs wc, és természetesen Internet, csak a természet adta csoda. Fontos tudni továbbá, hogy az öbölben nincs árnyék, se félreeső hely, csak a homok és a fehér sziklafalak, ezért a legfontosabb a leégés elleni védekezés! A partról lehetetlen elsétálni, csak hajóval lehet eltávolodni, ahogyan érkeztünk.

A Navagio megközelítése kizárólag hajóval lehetséges, gyakori hajójárat indul az öbölbe déli irányból, a Porto Vromi öbölből, a hegyvidéki Volimes tájain elhelyezkedő Agios Nikolaos kikötőből, az öböltől északra, valamint a sziget fővárosából; Zakynthoszból.

Mivel az öböl az egyik leglátogatottabb hely Görögországban, a zsúfoltság elkerülése érdekében látogatásunkat érdemes a kora reggeli órákra, vagy késő délutánra időzíteni.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük