Cápatámadások Görögországban

Már sokszor írtuk, hogy cápatámadástól nem kell tartani Görögországban, de szeretnénk valamivel alátámasztani is mindezt. Természetesen nem arról van szó, hogy a görög tengerekben egyáltalán nincs cápa, ha így lenne, az óriási természeti katasztrófát jelentene! Sajnos a többszáz cápafaj közül így is rengeteg a veszélyeztetett faj, amit a kihalás fenyeget, elsősorban a túlhalászat és az uszonyukért folytatott vadászat miatt.

A görög tengerekben tehát igenis vannak cápák, ezt senki nem vitathatja, ám azok nagy része ártalmatlan, nem kell tőlük tartani. A veszélyes cápafajok a nyílt tengeren élnek, eszük ágában sincs a part közelébe, emberek közé merészkedni, hiszen fő táplálékuk sem a sekély vízben található.

Valójában kétféle cápatámadást különböztetünk meg, az egyik a kiprovokált támadás, ami emberi provokáció, a cápa piszkálása, háborgatása következtében történik, a másik a cápa természetes környezetében, az ő területén történő, provokálatlan támadás, amikor az állat saját felségterületére hatol be valaki.

A Global Shark Attack File nevű weboldal tanácsai szerint minden olyan tevékenységbe, amihez el kell hagynunk a sekély vizet (búvárkodás, szörf, stb.) csak úgy kezdjünk bele, hogy tanácsot kérünk a helyiektől, ill. hozzáértőktől. Cápák jelenlétében természetesen nem ajánlott a vízbe menni, de ha már bent vagyunk, amikor észrevesszük őket, nem szabad etetni, piszkálni őket akkor sem, ha kis méretű állatokról van szó. A cápák közeléből hirtelen mozdulatok nélkül, nyugodtan távozzunk! Az átlátszó víz kevésbé veszélyes, mint a zavaros, de azért ott se akarjunk pikkelyesnek látszani, és ne öltözzünk ezüst színű, fényvisszaverő, se a tengertől nagyon elütő, élénk színű fürdőruhába, mert az felkeltheti a cápák figyelmét.

A Go Shark adatai az Interneten található többi forrás adatait támasztja alá, melyek szerint az egy évben történő cápatámadások száma világszerte a százat is alig éri el, így ilyen fajta aggodalomra egyáltalán nincs okunk, amennyiben nem háborgatjuk a tenger élővilágát, és betartjuk az írott, és íratlan szabályokat egyaránt.

Cápatámadások 1943-2014

Lássuk, ezek közül mennyi történt a görög tengerekben. Az alábbi grafikon alapján 1942 és 2014 között, vagyis közel egy évszázada összesen 14 cápatámadást regisztráltak Görögországban.

Cápatámadások Görögországban

A 14 támadásból 9 esetben férfi, és 5 esetben nő volt az áldozat. Közülük hatan élték túl, míg nyolc támadás végzetes volt. A támadások szabad tüdős búvárkodás, szörfözés és úszás közben érte az áldozatokat, akiknek sajnos nem minden esetben ismert a kora, de összességében a 15 és 42 év közötti korosztály volt érintett, melyek közül egyértelműen a tapasztalatlanságra lehet következtetni abból, hogy a támadások elszenvedőinek zöme nem töltötte be a 20 éves kort sem.

A 14 cápatámadás közül 5 a Jón-szigetek közelében, 4 Tesszália partvidékén, 3 Attika területén és 2 a Dodekanéz-szigetek körüli tengerben történtek. A négy régióból három az Égei-tengerhez tartoznak, míg a Jón-szigetek értelemszerűen a Jón-tengerből emelkednek ki.

A cápatámadások részletei:

2003-ban ismeretlen korú férfi a Dodekanészosz részét képező Symi sziget közelében búvárkodott szabad tüdővel szivacs keresés céljából. Egy cápa támadt rá és végzetes sebet ejtett rajta.

1983-ban Ioannis Chrysafis, a 36 éves férfi Andikira Fokithes területén halászott szigonyával, amikor cápa támadt rá. Bár a férfi meghalt, a halottkém azt állapította meg, hogy nem a cápa, hanem a hajó propellere végzett vele.

1981 nyarán egy ismeretlen korú, osztrák férfi Pagastikos Kolpas közelében a szigonnyal történő halászatot gyakorolta, e-közben támadt rá egy cápa. A férfi túlélte a támadást.

1981 nyarán egy ismeretlen korú, osztrák turista a Pagasitikos öböl ismeretlen részén szabad tüdős merüléssel spearfishing (szigonyhalászat) módszerrel halászott, amikor rátámadt egy cápa. A támadásban a férfi kisebb sérüléseket szenvedett.

1980-ban egy ismeretlen korú férfi ismeretlen helyen szörfözött Kos sziget partjánál. Egy Fehér cápa támadt rá, de szerencsére csak a térde sérült meg.

1965 májusában egy ismeretlen korú nő Volos keleti partjánál úszott, amikor egy cápa megtámadta és megölte.

1963 nyarán egy 42 éves nő; Helga Pogl a tesszáliai Trikerion sziget közelében úszott, amikor egy Fehér cápa megtámadta. A támadás végzetes volt.

1956-ban Margoulis, egy 15 éves lány Korfun, Kerkira közelében úszott egy jacht mellett, amikor egy Fehér cápa végzetes támadást mért rá.

1951 nyarán Vanda Pierri Korfu szigeten Off Royal Residence mellett fürdőzött, amikor egy Fehér cápa rátámadt és megölte a 16 éves lányt.

1951 nyarán George Athanasenas, a 18 éves férfi Korfu szigeten, az Off Royal Residence közelében úszott, amikor egy Fehér cápa megtámadta őt. A támadást túlélte a férfi.

1950 nyarán egy ismeretlen korú nő úszott az Athén közeli Pireusz kikötőjében. Egy cápa támadta meg őt, melynek során meghalt.

1948 nyarán a 17 éves Dimitrios Parasakos Keratsini mellett fürdőzött, amikor megtámadta egy cápa. A támadás végzetes volt.

1854 nyarán egy ismeretlen korú férfi; Hanson Korfu sziget közelében, egy nem ismert helyen úszott, amikor megtámadta egy cápa. A támadás nem volt végzetes.

1847 nyarán a 19 éves William Mills brit katonát érte cápatámadás, amikor Korfu szigetén, Mandrakina kikötőjének fala mellett fürdőzött. A támadás végzetes volt.

Ezt megelőzően, időszámításunk előtt négy különböző cápatámadást említ még a Go Shark, de ezekről az esetekről kevés információ áll rendelkezésre.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

2 thoughts on “Cápatámadások Görögországban

  1. Én a családommal nyár elején voltunk görögországban benne voltam a vízben anya olvasott. Hátrafordulok és kb 200 méterre mint a filmekben egy cápa uszony tart felém elgondolkoztam hogy ez igazi vagy nem vagy csak álmodom erősen dobogott a szívem:igazi nagynehezen kiúsztam a partra a parttól 5-6 méterre megfordult elment én azóta nem mertem vízbe menni. Ui:9-8 éve járunk oda nyaralni egyszer történt meg . 13 éves voltam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük