A méhek Görögországban

A Görögországi nyaralásunk során sok helyen tapasztalhatjuk, hogy a környéken sok a méhecske. Görögország természeti adottságainak köszönhetően fejlett méhészeti hagyománnyal rendelkezik, sok helyen termelnek mézet az országban, sőt! Görögország a legtöbb méh családdal rendelkező országok közé tartozik!

Méhecske

Egyéni kirándulásaink alkalmával néhol találkozhatunk kihelyezett méhkaptárakkal, ahová a méhek gyűjtik a mézet. Ha ilyet találunk, próbáljuk kikerülni őket, véletlenül se érintsük meg a kaptárakat! Való igaz, hogy a méhtől távol kell tartani magunkat, de a méh – mint minden élőlény – csak akkor támad, ha megzavarják őt, vagy a területét. A méhek tavasztól őszig, vagyis éppen a nyaralási időszak alatt párzanak.

Érdemes figyelembe venni, hogy vannak kaptárak, amelyeket az üdülőhelyek közelében helyeznek el, ezért mindig legyünk óvatosak kirándulásaink alkalmával! Félni azért nem kell, csak kerüljük el a méhek lakta helyeket. Legyünk elővigyázatosak, számítsunk rá, hogy találkozhatunk ezekkel a kaptárakkal, amit egyszerűen ki kell kerülni…

Túráink során kerüljük az élénk színű ruhákat, a nyitott papucsot, nézzünk a lábunk elé! Ne használjunk édes illatú parfümöt, naptejet. Az ételeket (főleg az édeset) fedjük le, ne hagyjuk szabadon. A strandon, vendéglátóhelyeken ne pánikoljunk, ne hadonásszunk, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, mert attól az állat megijed és esetleg támadhat.

A méhek nem ragadozók, maguktól eszük ágában sincs támadni, hiszen ez neki az életébe kerül! Valószínűleg nem akarnak meghalni, ezért csak végső esetben, ösztönösen támadnak, ha megzavarják őket táplálkozás közben, vagy ha háborgatják a fészküket.

A méh ezen kívül a leghasznosabb rovar bolygónkon, nagy szerepe van az ökoszisztéma működésében. Ez az apró rovar a virágok beporzásával nemcsak növényeink életét hosszabbítják meg, de munkájukkal az ember számos élelmiszerre tehet szert. A beporzó tevékenységtől függ az emberiség élelmiszer-termelésének harmada.

Sajnos azonban egyre több országból számolnak be a méhek eltűnéséről, csökkenéséről, ami komoly veszélyt jelenthet az emberiségre. Eltűnésükkel nem csupán a méz, hanem rengeteg további élelem is eltűnhet. Albert Einstein egykori számításai szerint a méhek Földről való eltűnésével az emberiség max. négy évig lenne képes fennmaradni. A görög azonban azt mondja: „Amíg vannak görögök, mindig lesznek méhek„…

Ha mégis megcsípne a méh, a fájdalom, viszketés enyhítésére ecetes, hideg vizes borogatás ajánlott, illetve fájdalomcsillapító, esetleg antihisztaminos kenőcs. Ha a bőr enyhe kipirosodásán túl légzési, vagy bármi egyéb tünet (pl. kiütés a csípéstől eltérő helyen) jelentkezik, keressük meg a helyi orvosi rendelőt. Allergia esetén az orvos által felírt adrenalintartalmú injekció mindig legyen nálunk, a csípés esetén a rosszullétkor az injekciót azonnal a bőr alá kell befecskendezni, allergiásoknak a közhiedelemmel ellentétben nem elegendő a kalciumtabletta!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük