Olívabogyó eltevése házilag

Fokhagymás görög olívabogyóSarti körüli felfedező útjainkon járva csodálatos olívaligetekkel benépesített hegyeken-völgyeken vezetett minden  út, bármerre is jártunk. Hol a part menti sziklákat másztuk meg, hol a tengertől messzebb eső hegyek felé vettük az irányt, ameddig a szem ellát, mindenütt olajbogyók jelezték, hogy Görögországban vagyunk.

Minden fa tele terméssel, a zöld olívával. Egy kedves görög néni engedte, hogy a kertjéből hazahozzunk néhány maroknyit a termésből, így Internetes recepteket böngészve ki tudtuk próbálni a görög olívabogyó elrakását télire…

Figyelem! Az olajbogyó elrakását megelőzően a bogyót egy hónapig (2 naponta történő vízcserével) vízben kell áztatni, hogy a gyümölcs keserű ízt adó csersavai kiázzanak. Ha biztosra akarunk menni, a bogyókat érdemes hosszában bevágni, vagy akár kimagozni, esetleg félbevárni. Egy hónap elteltével a zöld bogyók bebarnulnak/lilulnak, és leülnek a víz aljára.

Hozzávalók:

  • 650 g zöld olajbogyó
  • 6 dl víz
  • 2 tk durva só
  • 10 g étkezési ecet
  • fél kávéskanál citromlé
  • étolaj (kb. 1 cm vastagon a tetejére)
Az alábbi hozzávalók a pénztárcakímélő recept változat, igényesebbeknek javasoljuk, hogy ecet helyett borecetet, étolaj helyett pedig olívaolajat használjanak! Nekünk a fent leírt alapanyagokból két befőttesüveg telt meg…

Elkészítés:

A vízbe belekeverjük a sót, az ecetet és a citromlét. Az előzőleg egy hónapig vízben áztatott olajbogyókat ízlés szerinti ízesítéssel (pl. fokhagyma, paprika, fetasajt, mandula, citrom, stb.) belehelyezzük az előzőleg alaposan kimosott befőttesüvegekbe. A képen látható olíva készítésénél mi fokhagymát használtunk az ízesítéshez.

Miután az olívabogyó és minden hozzávaló bekerült az üvegbe, kb. 1 cm vastagon olajat öntünk a kész olívapác tetejére, majd lezárjuk az üveg(ek)et. Kb. 2 hét után már fogyasztható a megpuhult, jellegzetes ízű olívabogyó. A kész bogyókat salátákhoz, előételként, vagy főételhez köretként is egyaránt fogyaszthatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük