Szkordalia (fokhagymás krumplipüré) recept

A Szkordalia egy hagyományos görög, gazdag és kiadós étel burgonyából és fokhagymából. Nevét az alapanyagául szolgáló görög szkordo, vagyis fokhagyma szóról kapta. A Szkordalia egy nagyon népszerű étel, elsősorban a görög nemzeti ünnepen, a Függetlenség napján szokták fogyasztani sült tésztával és sózott tőkehallal.

A hagyományos Szkordalia készülhet áztatott és kinyomott száraz kenyérrel is, de a burgonyás változatát gyakrabban készítik. Sokoldalú étel, ami egy fokhagymás burgonyapüréhez hasonlít. Különböző halak és húsételek kísérőjeként tálalhatjuk, pl. céklával.

Szkordalia

A hagyományos görög Szkordalia receptje szerint a fokhagymát és a sót egy mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. De mivel ez nagyon időigényes, ma már segítségünkre vannak a különböző robotgépek erre a célra. Ügyeljünk rá, hogy a Szkordalia készítésekor jó minőségű extra szűz olívaolajat használjunk, amely egyedi, saját ízt ad a Szkordaliának!

Ha azt szeretnéd, hogy a Skordalia enyhe fokhagyma ízt kapjon, a hámozott fokhagymát használat előtt kb. 5 percig forrald egy kis tejben! További jó tanácsok: csak forró burgonyát használjunk, mert a hideg burgonyát nehéz lesz összekeverni a többi hozzávalóval és a pürénk csomós lesz! Ha nem rendelkezünk robotgéppel, a krumplit villával, vagy krumplinyomóval nyomjuk össze, a hozzávalókat pedig habverővel keverjük össze. Végül van, aki citromlevet is használ a fokhagymás püréhez!

Ha szereted a fokhagymát, a Szkordalia biztosan ízleni fog!

A Skordalia hozzávalói:

  • 5-6 db közepes burgonya
  • 5-7 gerezd fokhagyma (tetszés szerint)
  • 2 evőkanál vörösbor ecet (vagy sima ecet)
  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 1/2 csésze víz (a főtt burgonya alól)
  • 1 evőkanál só

A Skordalia elkészítése:

  1. A megmosott burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy nagy lábosba helyezzük, a lábost felengedjük hideg vízzel és a vizet felforraljuk.
  2. Húzzuk le a gázt és lassú tűzön főzzük kb. 30 percig, amíg a burgonya nagyon puha lesz.
  3. A megfőtt burgonyát borítsuk tésztaszűrőbe, alatta egy másik lábossal, hogy a lecsöpögő, forró víz belefolyhasson. Ebből tegyünk egy fél csészével a robotgépünkbe.
  4. Miután leszűrtük a vizet, a főtt burgonyát tartsuk forró vízben, különben a Szkordalia csomós lesz..
  5. A robotgépbe tehát fél csésze forró vizet raktunk, plusz hozzáadjuk a fokhagymát, a vörösbor ecetet és sót.
  6. Keverjük össze ezeket, majd adjuk hozzá a burgonyát, öntsük hozzá az olíva olajat, és keverjük össze ismét a masszát, míg majonéz-szerű állaga nem lesz.
  7. A kész Szkordaliát kísérőként, vagy köretként tálaljuk pirítóssal, vagy pitával.

mygreekdish.com

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük