Eredeti görög Baklava recept Judith-tól

Baklava
A kép illusztráció!

A Baklava egy rétestészta alapú, mézes édesség. Sokféleképpen ízesíthető, jellemzően dióval, vagy pisztáciával szokták ízesíteni, mi a kókuszosat és a pisztáciásat szeretjük a legjobban.

A sütemény érdekessége, hogy pontosan úgy, ahogy a Gyros esetében, a Baklavát is máig vitatják, ki készítette el előbb, vagyis honnan ered a mézes édesség. Baklavát mind a görögök, mind a törökök, a bolgárok és az arabok is saját süteményükként tartják számon…

Az alábbi receptet Judith osztotta meg velünk, néhány sor kíséretében: „pár évvel ezelőtt kaptam Sartiban Sassoséktől„. Köszönjük neki!

A Baklava hozzávalói:

  • 1. kg nagyon vékony réteslap
  • 800 gr durvára aprított mandulabél
  • 1 1/2-2 csésze morzsa
  • 1 1/2 csésze olvasztott vaj vagy oliva olaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál fahéjpor
  • 1 kávéskanál szegfűszegpor

A sziruphoz:

  • 2 kg cukor
  • 5 csésze víz
  • 1 citrom leve
  • 1/2 csésze konyak

Díszítéshez:

  • szegfűszeg vagy egész mandula minden szelet közepébe dísznek

A Baklava elkészítése:

Egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, fahéjat és szegfűszeget.

A vajat láboskában megolvasztjuk majd a tepsi alját kikenjük. Az első lapot rátesszük, megkenjük bőven az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen ráterítünk nem vastagagon egy réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint töltelék. Addig folytatjuk amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva.

Éles késsel bevágjuk a kocka alakú szeleteket, és mindegyik közepébe egy mandulát vagy egy szegfűszeget helyezünk el dísznek. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat 5-7 percig főzve, kivéve a konyakot, amit a végén teszünk bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal.

Echte eredeti görög recept!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük