A Tirokafteri (τυροκαφτερή) vagy másnéven htipiti egy Görögországban és a környező országokban is elterjedt szendvicskrém. A készítmény összetevői régiónként változó, de leggyakrabban az alábbiakat használják hozzá: feta sajt, esetleg más sajttal kombinálva, csípős paprika, pl. piros cseresznyepaprika, sült paprika, olívaolaj, citromlé, fokhagyma, joghurt, oregánó.
A Tirokafterit kis tálból, magában, vagy meleg pitával fogyasztják. A Tiroktaferit Görögországban üzletekben, készen is lehet kapni, de az elkészítése is nagyon könnyű!
A Tirokafteri hozzávalói:
- 1 db zöldpaprika
- 20 dkg feta sajt
- 1 evőkanál görög joghurt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 ek citromlé
- 2 kk petrezselyem
A Tirokafteri elkészítése:
A zöldpaprika héját a tűzhely fölött megpirítom. Igazából fekete, szenesre kell sütni minden oldalon. Amikor kész, egy kis időre egy tálba rakom, lefedve alufóliával. A paprika héja így megpuhul a gőztől és könnyen lehúzhatóvá válik. Miután megszabadítottam a paprikát a héjától, apró kockákra felaprítom a paprikát. Villával hozzátördelem a feta sajtot, hozzáadom a petrezselymet, a joghurtot, az olívaolajat és a citromlevet. Miután jól összekevertük a krémünket, rakjuk be a hűtőbe pár órára, azután kenyérre kenve fogyasztható, de pirítóssal is nagyon finom!
Valaki fokhagymát is rak a krémbe, de mi azt meghagyjuk a tzatzikihez… :) Jó étvágyat kívánunk! Kali Orexi!