Nikiti

Sithonia egyik legfontosabb területe, Görögország egyik legnagyobb méztermelő helye. Nikiti Makedonia régióban található, a falu történelme 700 éves múltra tekint vissza. Több bizonyítékot is találtak itt, ami arra utal, hogy az őskorban is éltek itt emberek.
Miután Nikitiben kötelező lett a sorozás, a falu tagja lett az athéni Szövetségnek. 432-ben a lakosság egy része elpártolt a szövetségtől és Olyntho-ba költözött. Ennek okáról semmit nem tudni, de a régészeti leletek szerint a város a római korig létezett. Úgy tűnik, ennek fő oka, hogy az AG. Georgiou területén található Galipso új település túl közel volt. Itt a hellenisztikus években megjelent egy új település, amely nagyon gyorsan fejlődött, és a legjelentősebb volt a térségben, a 6. századig, amikor az olíva-ültetvények elpusztultak.
A 6. századtól a 13. század végéig nincsenek feljegyzések erről a területről. 1300-ban Nikiti legnagyobb része Agion Oros (Athos-hegy) különböző monostoraihoz (Ksenofontos, Lavras, Ksiropotamou) tartozott, de volt még egy független falu, Psalida, amelyből csak egy teljesen lerombolt torony maradt. Ezt a falut 1308 körül a katalánok pusztították el.
A mai Nikiti település a 14. század elején kezdett kialakulni. Kezdetben ez egy Neakitou néven ismert, földművesek lakta kis település volt a hozzá tartozó Ksenofontos kolostorral. Az idő múlásával a lakosok száma nőtt, majd a 15. században Nikiti önálló faluvá fejlődött, ma kb. 4000 lakosa van.
Látnivalók Nikitiben az 1867-ben épült St. Nikita templom, az öreg iskola (1890-1918), illetve érdekesség még az itt épület házak jellegzetes kéményei. Nikiti partjai homokosak és kristálytiszta vízzel rendelkeznek, kék zászlóval kitüntetettek! Nikititől mintegy 7 km-re északra található Metamorfosis falu és kb. 20 km-re délre található Neos Marmaras.


Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük