Narancspite (Πορτοκαλοπιτα) Portokalopita

Nagyon szeretjük a narancsot, és most van a görög narancs szezonja, ezért a sok megvásárolt narancsból szerettünk volna valami különlegeset készíteni. Így találtunk a Narancspite receptjére. Az elkészítéshez mi diót használtunk mandula helyett, de így is nagyon finom lett!

A Narancspitét, azóta többféleképpen is elkészítettük, a diósat nagyon szeretjük és egy másik alternatíva a mák, amit a dió helyett szoktunk használni, nekünk úgy is nagyon ízlik ez a sütemény!

A Narancsos pite hozzávalói:

Hozzávalók a pitéhez:

  • 0,5 kg liszt
  • 10 dkg mandula (nem liszt állagúra őrölve)
  • 30 dkg cukor
  • 2,5 dl friss, facsart narancslé
  • 250 g sütőmargarin
  • 3 tojás
  • 1 egész narancshéj lereszelve
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 4 dl víz
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 2 csésze cukor (kb. 5 dl)
  • fél narancshéj lereszelve

A Narancspite elkészítése:

  1. A margarinból tegyünk félre egy keveset a tepsi, vagy a forma kivajazásához.
  2. A többi margarint a cukorral, a tojásokkal, és a friss narancslével alaposan kikeverjük, azután hozzáadjuk a szódabikarbónát, a narancshéjat és a mandulát, ezt szintén kikeverjük.
  3. Végül beleszitáljuk a lisztet és csomómentes, egyenletesre keverjük a tésztát.
  4. A kivajazott, és lisztezett tepsibe öntjük és kb. 180 fokon megsütjük. A sütési idő kb. 50 perc.
  5. Ezalatt készítsük el a szirupot: a cukor, a víz, a friss narancslé és a naracshéj hozzáadásával szirupot főzünk. Forrás után kb. 5 percig forraljuk, majd miután levettük a tűzről, hűlni hagyjuk úgy, hogy ha a pite megsül, még meleg legyen.
  6. Ha a narancsos pite megsült (szurkáláskor nem ragad a fogpiszkálóra), a sütőből történő kivétel után borítsuk ki, majd fordítsuk feje tetejére a piskótát és helyezzük így vissza a tepsibe. Villával óvatosan szurkáljunk lukakat a pite tetejére (ne szúrjuk át teljesen!), hogy a rálocsolandó szirupot könnyen magába szívja. A még meleg szirup felével locsoljuk be egyenletesen a sütemény felszínét. Fontos, hogy miután a pite megsült, az első alkalommal a még meleg sziruppal locsoljuk be a forró pitét!
  7. 1 órát hűlni hagyjuk, majd rálocsoljuk a maradék szirupot is, végül pedig hűtőbe tesszük. Fél óra múlva (amikor a szirupot magába szívta) már tálalható, de mi vártunk vele egy éjszakát és szépen összeállt, nagyon finom lett.

Jó étvágyat kívánunk! :)

Küldd be nekünk te is görög narancsos ételrecepted!

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

3 thoughts on “Narancspite (Πορτοκαλοπιτα) Portokalopita

  1. Csináltunk megint narancspitét. Istenire sikeredett. Költségkímélésképpen most földimogyorót használtunk a mandula helyett (az árban fele annyi, mint a dió, vagy a mandula..). Isteni finom volt így is, bár dióval jobban ízlett… Aki szereti a narancs ízét, mindenképpen ajánljuk, hogy kóstolja meg, mert tényleg nagyon finom sütemény! Képek a mogyoróval készült narancspitéről: http://sarti-info.hu/sarti_info_forum/gasztronomia/gorog-etelek#p4156

  2. Mennyire finom volt ez a narancsos pite!

    Készítsd el és ne felejtsd el lefényképezni, mielőtt megeszed. :)
    Írd meg nekünk azt is, hogy ha megcsináltad.
    Nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, de érdemes pár órát hűtőben pihentetni, mert akkor volt igazán finom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük