A mediterrán konyha alapja: a citrom

Ezt a világossárga ökölnyi nagyságú savanyú gyümölcsöt mindenki ismeri – felhasználása viszont már nagyban függ a tradícióktól. Míg Magyarországon zömében a teába, süteményekbe, édességekbe teszik és salátát ízesítenek vele, addig a mediterrán országokban egy háziasszonynak létszükséglet, hogy legyen otthon friss citrom. A gyümölcsnek a héja és maga a gyümölcshús is felhasználható a főzés során.

Friss citrom
Friss citrom

Mindenki hallotta már, hogy Kolombusz Amerika felfedezésekor a hajóján citromot adott a legénységének a skorbut megelőzésére. Igen, a citromnak gyógyhatása is van! A citromlé elpusztítja a kolera, diftéria és más baktériumokat, bőrfiatalító hatása van, erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat.

A citromolaj vírusölő hatással is rendelkezik, ezt tudományos kutatások is igazolják. A citromolajat rendszeresen használom, főleg a téli időszakban a lakás levegőjének fertőtlenítésére. Elég a párologtatóba tenni néhány cseppet és csodálatos illat van tőle a lakásban. Hát.. kevés vírus és baci éli túl!

Mostanában kezdték el újra felfedezni gyógyító és fogyasztó hatását, ajánlják különböző fogyókúrákhoz, zsírégető hatása lévén. A reggeli kávé helyett egy citrom leve meleg vízzel elkeverve csodát tesz – jobb és tartósabb a hatása, mint a kávénak.

Egész citrom
Egész citrom

A mediterrán konyha sokoldalúan használja, alig van görög étel, amibe nem tesznek belőle. Süteményekbe is előszeretettel teszik, a citromos sütit szerintem minden Görögországban már megfordult ember megkóstolta, de húsételekhez csirkéhez és halakhoz is használják.

Én még nem próbáltam ki, de szerintem a görög citromos csirkének biztosan fenséges íze lehet. Ha rá tudom venni a családot a megkóstolására, akkor elkészítem és részletesen bemutatom – de nem az előre készített tasakos fűszerkeverék változatot. Abban nincs semmi izgalom, ha csak ráborítom és már készen is van!

De elengedhetetlen fűszere a citrom a görög töltött szőlőlevélnek, és néhány mártásnak, salátáknak is. Szinte minden ételükbe raknak belőle valamennyit.

Amint betesszük a lábunkat Görögországba, úton útfélen találkozunk a citrommal. Láthatjuk az út mentén hatalmas fákon, boltok polcain, piacokon, fagylalt, limonádé és sütemény formájában, a vendéglőkben változatosabbnál változatosabb ételekben.

A citromfák tényleg hatalmasra nőnek, évekkel ezelőtt vettem egy aprócskát a piacon, alig félméteres volt. A nyár folyamán hatalmasra nőtt, a következő évben termése is volt – saját citromot szüreteltem. Három év alatt akkora lett, hogy nem fért be a lakásba, kénytelen voltam elajándékozni. Az egyik legkedvesebb gyümölcsöm. Mindig van itthon, és ha találok benne magot, akkor el is ültetem. Igaz, a magról nevelt növény csak nagyon sokára hoz termést, ha egyáltalán hoz, de a mediterrán hangulat azért az megvan.

Oszd meg! Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük