Gyros tál

Gyros

A gyros a görög konyha egyik legismertebb étele. A nagy mennyiségű bárányhúst egy rúdra feltűzdelik, majd a gyros sütőben megsütik. A rúdon a hús lassan, forogva sül át. Hasábburgonyával, zöldségekkel és különböző mártásokkal tálalják. A gyros a gyro görög szóból ered, ami forgást jelent, de az étel valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik, a szó eredeti verziója pedig a török döner (forgó) szóra vezethető vissza.

Gyros tál

Az ételt kétféleképpen tálalják: szendvicsként, pitában, vagy tálon sült krumplival. (Ez utóbbi a szendvicshez is jár.) Meglepő módon a pita nem olyan, mint nálunk, inkább a lángosra hasonlít. Bár eredetileg a görögök a bárányhúsból készítették a gyrost, a turisták ízléséhez alkalmazkodva ma már inkább marha, disznó és csirkehúst használnak, a bárány sajnos már ritka. Kali Oreksi!

Köszönjük, hogy értékeléseddel segíted a munkánkat! Kommentelni a lap alján tudsz!
Oszd meg!
  •  
  •  
  •  

2 Replies to “Gyros”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük