A gyros a görög konyha egyik legismertebb étele. A nagy mennyiségű bárányhúst egy rúdra feltűzdelik, majd a gyros sütőben megsütik. A rúdon a hús lassan, forogva sül át. Hasábburgonyával, zöldségekkel és különböző mártásokkal tálalják. A gyros a gyro görög szóból ered, ami forgást jelent, de az étel valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik, a szó eredeti verziója pedig a török döner (forgó) szóra vezethető vissza.
Az ételt kétféleképpen tálalják: szendvicsként, pitában, vagy tálon sült krumplival. (Ez utóbbi a szendvicshez is jár.) Meglepő módon a pita nem olyan, mint nálunk, inkább a lángosra hasonlít. Bár eredetileg a görögök a bárányhúsból készítették a gyrost, a turisták ízléséhez alkalmazkodva ma már inkább marha, disznó és csirkehúst használnak, a bárány sajnos már ritka. Kali Oreksi!
Melyik gyros húst szereted: marha, disznó, csirke vagy bárány?
A legjobb a vegyes. Na jó, a csirke kimaradhat.